Maske štite školarce od kovida uprkos svemu

Zdravlje 20. sep. 202116:50
Podeli:
Foto: Luka Dakskobler / Zuma Press / Profimedia

Guverner Floride Ron DeSantis i političari u Teksasu tvrde da naučna istraživanja ne podržavaju obavezno nošenje maski u školama. Ipak, mnogo je studija koje pokazuju da greše.

Guverner Floride, Ron DeSantis izdao je 30. jula izvršnu naredbu kojom se zabranjuje lokalnim školskim okruzima da od svojih učenika zahtevaju nošenje maski, tvrdeći da obavezno nošenje maski u školama nema „dobro utemeljeno naučno opravdanje“.

I guverner Teksasa, Greg Abot, koji je zabranio školama u svojoj državi da zahtevaju maske, odlučio je da tuži neke škole zbog toga što su od učenika tražile da dolaze na nastavu sa maskama. Postoji više dokaza iz različitih disciplina – uključujući nauku o materijalima, zaraznim bolestima, pedijatriju i epidemiologiju – koji pokazuju da maske mogu pomoći u zaštiti dece i nastavnika od zaraze u školama.

Dokazano je suprotno

Laboratorijski eksperimenti pokazuju da maske blokiraju respiratorne kapljice koje prenose SARS-CoV-2, virus koji izaziva kovid. U jednom testu, mašinski inženjer David Rotamer i njegov tim sa Univerziteta Viskonsin – Medison koristili su mašinu za ispumpavanje čestica iste veličine kao one koje prenose virus, u jednoj školskoj učionici.

Istraživači su postavili nekoliko CPR lutaka koji nose maske po prostoriji i izmerili stepen do kojeg su čestice prodrle u maske. Hirurška maska smanjila je šanse za infekciju 382 puta, prema statističkom modelu verovatnoće. Čak i ako situacije u stvarnom svetu proizvedu manji broj, kaže Rotamer, maske značajno smanjuju prenos virusa.

Maske, u kombinaciji sa drugim naporima za prevenciju, smanjuju rizik da učenici mogu preneti virus roditeljima ili rodbini. Ovo je veoma važno jer je mnogo veća verovatnoća da će odrasli razviti ozbiljniji oblik kovida, te su deca uglavnom samo prenosioci.

***
Bonus video: Sirova hrana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar