Lek kojim su gladijatori lečili upale

Podeli:
Iz filma "Gladijator"
Iz filma "Gladijator" Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Još u antičkoj Grčkoj i Rimu ječam je bo prvi izbor gladijatora, a danas se zna da obiluje važnim vitaminima i mineralima. Posebno dragocena je ječmena voda za koju se veruje da leči upale, ali i pomaže kod mršavljenja.

Ječam obiluje nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima A, D, E i B12, kao i mineralima poput kalijuma, magnezijuma, cinka, gvožđa, fosfora, kobalta, fluora i joda. Stoga je voda od ove žitarice od davnina poznati narodni lek za sve vrste upala.

Može se piti kod upala disajnog, probavnog ili mokraćnog sistema, a i ublažava mučninu i povraćanje budući da održava ravnotežu crevne flore i nadoknađuje izgubljenu tečnost. Takođe, ječmena voda je prava preporuka za sve one koji bi da smršaju jer ubrzava metabolizam masnoća. Uz to, snižava holesterol, što čuva kardiovaskularno zdravlje.

Pročitajte još:

Lako je možete napraviti sami. Dovoljno je da kašičicu očišćenog ječma, bez ljuske, stavite u litar hladne vode. Pustite da prokuva i ostavite na jakoj vatri još deset minuta. Procedite kroz gazu i pijte toplo dvaput dnevno.

Ječmena sluz koja ostane nakon kuvanja odlično će pomoći kod problema s probavom i bolovima u želucu. A da biste ublažili upalu grla, toploj ječmenoj vodi možete dodati kašičicu meda i sok od jednog limuna.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama: 

Facebook

Twitter

Instagram