Lažna poruka o lečenju kovida se širi preko WhatsAppa – ne nasedajte

Zdravlje 24. jan. 202216:02 > 16:13
Podeli:
aspirin
Aspirin; Foto: STEKLO_KRD / Alamy / Alamy / Profimedia

Aspirin nije lek za kovid-19 jer se virus ne može lečiti antikoagulansima, poručila je indijska agencija za proveru tačnosti podataka. Odgovor je stigao nakon što je WhatsAppom kružila lažna poruka.

Lažna poruka tvrdi da je rezultat autopsije u Singapuru otkrio da kovid-19 nije virus već bakterija. Poruka glasi “COVID je bakterija koja je bila izložena radijaciji i uzrokuje smrt koagulacijom (zgrušavanjem krvi)”, prenosi hrvatski N1.

U poruci se takođe navodi da su singapurske vlasti promenile protokole za lečenje nakon rezultata autopsije i da su počele da leče pacijente obolele od kovida-19 aspirinom, prenosi Times of India.

Indijska agencija za proveru tačnosti podataka, PIB fact check, poručila je da je ova poruka lažna i da u nju ne treba verovati.

Pročitajte još:

“Poruka koja se širi Whatsappom tvrdi da je “COVID19 bakterija koja se može lečiti aspirinom. Ova tvrdnja je lažna. #COVID19 je virus, ne bakterija i ne može se lečiti s antikoagulansima poput aspirina”, stoji u tvitu indijske agencije.

Sporna poruka WhatsAppom kruži već neko vreme, pa se prošle godine oglasila i singapurska vlada saopštenjem: “Lažna poruka u kojoj se kao izvor navodi Ministarstvo zdravstva Singapura kruži platformama za dopisivanje. U njoj se navodi da je nakon autopsije pacijenta preminulog od kovida-19 u Singapuru otkriveno da kovid-19 ne postoji kao virus već se radi o bakteriji koja je bila izložena zračenju i uzrokuje smrt zgrušavanjem krvi. Navodi su lažni i poruka nikad nije poslata iz singapurskog ministarstva zdravstva. Ranije verzije iste ove poruke u kojima se navode zemlje poput Italije i Rusije – takođe su lažne”.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar