Šta običan aspirin može da uradi tvom telu

Zdravlje 18. okt. 202108:12
Podeli:
aspirin
Aspirin; Foto: Roman Lacheev / Alamy / Alamy / Profimedia

Godinama su lekari lekari preporučivali nekim ljudima da uzimaju male doze aspirina kako bi smanjili rizik od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, ispostavilo se da ta navika može doneti više štete nego koristi.

Radna grupa za preventivne usluge SAD upozorila je lekare da ne prepisuju više aspirin kao prevenciju, piše New York Times. Eatthis prenosi šta prema zaključcima grupe svakodnevno uzimanje aspirina čini vašem telu.

Aspirin može da izazove ozbiljno krvarenje

Redovno uzimanje aspirina povećava rizik od ozbiljnog krvarenja – u želucu, crevima i mozgu, rizik koji se povećava sa godinama. Stručnjaci su utvrdili da je ta opasnost veća od njegove potencijalne koristi.

Pitanje je da li sprečava rak debelog creva

Radna grupa je 2016. preporučila ljudima da uzimaju aspirin kako bi smanjili rizik od kolorektalnog karcinoma. Sada planiraju da ponište te smernice, na osnovu studije u kojoj su istraživači povezali upotrebu aspirina sa skoro udvostručenom smrtnošću od kolorektalnog karcinoma, nakon otprilike pet godina. Ipak, ima i onih koji kažu da postoje dokazi da uzimanje aspirina može sprečiti da kolorektalni polipi prerastu u rak.

Aspirin može smanjiti upalu

Postoji razlog zašto je aspirin prisutan od 1899. godine kao prvi lek protiv bolova bez recepta – veoma je efikasan u smanjenju bolova i otoka. Konkretno, aspirin deluje tako što inhibira prostaglandine, enzim koji služi kao prekidač za uključivanje i isključivanje bolova i upala. Originalno, koristio se za groznicu i bol.

Pročitajte još:

Može izazvati čir na želucu

Aspirin je snažan lek i može oštetiti sluznicu želuca, uzrokujući bol, čireve i krvarenje. Rizik se povećava kod starijih osoba, koje imaju čir na želucu, uzimaju lekove za razređivanje krvi ili piju alkohol.

Prekid uzimanja aspirina može biti opasan po život

„Ako ste imali srčani udar ili imate ugrađen stent, a želite da prestanete sa svakodnevnim uzimanjem aspirina, to može dovesti do srčanog udara opasnog po život“, kaže klinika Maio.

***

Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar