Sastojci iz krema za sunčanje pod lupom jer ulaze u krvotok

Zdravlje 26. jul. 202014:54 > 28. jul. 2020 11:09
Podeli:
Opekotine
Foto: GEBE / Backgrid UK / Profimedia

Pojavila su se dva zabrinjavajuća istraživanja koja pokazuju da u kremama za sunčanje postoje štetni sastojci koji se zadržavaju u našem krvotoku. S obzirom da su ove kreme veoma važne i gotovo svi preporučuju njihovo korišćenje, ove studije su izazvale opravdani strah.

Ta istraživanja objavjena su u „Žurnalu američke medicinske asocijacije“ (JAMA), a prvo ih je preneo „Vol strit žurnal“.

Navodi se da postoje dve glavne kategorije kada su u pitanju aktivni sastojci u kremi za sunčanje: fizički odnosno mineralni, i hemijski sastojci. Istraživanja su pratila da li hemjski sastojci u kremama, uključujući avobenzon, oksibenzon, oktinoksat, homosalat i oktisalat, ulaze u krvotok ljudi.

Fizički ili mineralni blokatori, cinkov oksid i titanov dioksid, nisu uključeni u studiju, jer se ne smatra da se oni apsorbuju u krvotok.

„Za sada ne znamo kakve efekte ova apsorpcija hemijskih sastojaka iz kreme za sunčanje ima na zdravlje ljudi“, izjavila je dermatološkinja Vitni Bov u ponedeljak u emisiji“ Dobro jutro Amerika“, napominjući da su ispitanici u studijama nanosili kremu za sunčanje na 75% svog tela na svaka dva sata.

„Istraživači su otkrili značajne nivoe, od kojih su neki trajali nedeljama. Postoje preliminarne studije koje pokazuju da neki od ovih sastojaka, poput oksibenzona, mogu imati hormonalne efekte. U laboratorijskim uslovima mogu oponašati estrogen. Ne znamo šta to znači za ljude, pa je potrebno još studija“, rekla je dermatološkinja.

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) naravno i dalje savetuje upotrebu kreme za sunčanje da bi se sprečio rak kože, ali dalje razmatra da li aktivni sastojci kreme za sunčanje koji idu u krvotok korisnika mogu prouzrokovati negativne posledive. Ako se aktivni sastojci nađu u krvi na nivou od 0,5 nanograma po mililitru ili više, trebalo bi ih analizirati kako bi se utvrdilo da li mogu povećati rizik od raka, ili imati druge loše efekte, navodi FDA.

Pročitajte i ovo:

Dr Aleksandra Radosavljević, specijalizant dermatologije koju inače možete konsultovati i preko platforme „DokTok“ za naš portal kaže da ne misli da su kreme protiv UV zračenja toksične, tako da i dalje savetuje svojim pacijentima da ih koriste, a i ona sama ih i dalje koristi. Naglasila je da su jedine komplikacije koje je primetila kod ovih krema kod ljudi koji imaju problematičnu kožu ili akne, pa im mazanje tih preparata nekada zapuši pore. Inače, ističe da su kreme za sunčanje još uvek najbolja zaštita kože od štetnog uticaja Sunca.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar