Koronavirus ipak mutira: Otkriće u Norveškoj menja sve

Zdravlje 20. okt. 202008:05 > 08:46
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Nova mutacija SARS-CoV-2 koronavirusa otkrivena je u Norveškoj. Glavni lekar opštine Trondhajm Tove Restad izjavio je ovo listu Verdens Gang.

U periodu od 16. do 18. oktobra u gradu Trondhajm otkrivena je nova vrsta koronavirusa kod osam lokalnih stanovnika.

Pročitajte još:

„Prema preliminarnim procenama, ovo je nova varijacija virusa koju Ministarstvo zdravlja ranije nije videlo u Norveškoj„, rekao je Restad.

Dodao je da još nije poznato kakva svojstva ima mutirani virus. Međutim, postalo je lakše zaraziti se mutiranim koronavirusom – ljudi čak ne treba biti u bliskom kontaktu, ukazao je lekar.

Početkom oktobra objavljeno je da su naučnici sa Instituta Francis Krik otkrili opasnu mutaciju koronavirusa, koja mu olakšava ulazak u ljudsko telo. Šiljci virusa mogu se transformisati u deset različitih oblika kako bi se zaštitili od prepoznavanja antitela. U laboratorijskim uslovima ovi šiljci bi se mogli promeniti za samo minut, iako u stvarnosti to rade mnogo sporije. Stručnjaci su objasnili da ni grip ni HIV nemaju tako složen mehanizam ulaska.

Prema podacima Univerziteta Džon Hopkins, od početka pandemije koronavirusa u Norveškoj, otkriveno je gotovo 16,5 hiljada slučajeva infekcije koronavirusom. 278 slučajeva u zemlji je umrlo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar