Pušenje ključan faktor za teške posledice kovida kod mladih

Zdravlje 14. jul. 202012:28 > 12:40
Podeli:
Korona kod mladih
Foto: Profimedia

Jedna od tri mlade osobe ima veliki rizik da dobije teške komplikacije ako se zarazi koronavirusom, a faktor koji je presudan je - pušenje.

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu „Journal of Adolescent Health“, došlo je do ovih zabrinjavajućih zaključaka, piše CNN. Naučnici sa Univerziteta Kalifornija ispitali su 8.000 osoba koje su imale između 18 i 25 godina, a želeli su da utvrde kolike su šanse da razviju teži oblik kovid 19 infekcije.

Rezultati su strašni: čak 32% njih se našlo u riziku da razvije ozbiljnu kliničku sliku. Međutim, ako se iz ovog procenta izuzmu oni koji puše, bilo obične ili elektronske cigarete, broj opada gotovo za polovinu – pa je samo 16%  mladih u opasnosti. S ovim, dakle, padaju u vodu nepriznata istraživanja koja tvrde da su pušači u manjem riziku od razvijanja teških oblika kovida.

Istraživanje je još pokazalo i da su, gledajući celokupnu populaciju, mladi muškarci u većem riziku od komplikacija sa kovidom 19 od žena. Iako je više žena prijavilo da imaju astmu i druga hronična stanja, viša stopa pušenja kod muškaraca prevazilazi taj broj. Međutim, ako se posmatraju samo nepušači, žene su imale veći rizik.

„Ovo su dokazi koji ukazuju na to da mladi pušači imaju veću verovatnoću da završe na respiratoru ili čak umru. Pušenje ima značajan efekat na mlade, koji generalno imaju nisku stopu hroničnih bolesti“, kaže Sali Adams, jedna od autorki istraživanja.

Saznajte sve o koroni:

Zanimljiv nalaz iz istraživanja je da su u starosnoj grupi od 18 do 25 godina beli mladi muškarci najviše u opasnosti.

„Naš nalaz o manjoj zdravstvenoj ranjivosti rasnih / etničkih manjina u poređenju sa belcima, uprkos većim prihodima i boljem zdravstvenom osiguranju, bio je neočekivan“, navodi se u studiji.

„Takođe nije u skladu sa istraživanjima koja pokazuju veće stope mortaliteta od Kovida-19 i drugih hroničnih bolesti među rasnim / etničkim manjinama“, dodaje se.

Zbog toga, a i činjenice da nema toliko podataka o koronavirusu kod pacijenata od 18 do 25 godina, ovo istraživanje treba uzeti sa rezervom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar