Tajno oružje korone: Kako virus vara naš imuni sistem

Zdravlje 23. jul. 202009:17
Podeli:
koronavirus
Foto Sciencephoto / Profimedia

Istraživanje objavljeno u časopisu "Science" pokazalo je da protein koronavirusa pomoću kojeg se on vezuje za zdrave ćelije ima nove, neočekivane funkcije.

Kako prenosi Zimo.hr, lekari iz dečije bolnice u Bostonu uhvatili su ovaj protein pre nego što se on stopio sa membranom ljudske ćelije, što je prvi put da je nekome to uspelo.

Taj protein SARS-CoV-2 virusa je zapravo glavni protein kojeg targetiraju naša antitela. Zbog toga je to protein koji se najčešće koristi u kliničkim testiranjima vakcine protiv kovida 19.

Otkriveno je da skrivene i neočekivane funkcije ovog proteina pomažu novom koronavirusu da ostane skriven od našeg imunog sistema, ali i da preživi duže na otovorenom. Ovo otkriće imaće veliki uticaj na dalji razvoj vakcina i lekova protiv kovida 19.

Kriogenička elektronska mikroskopija je tehnika pomoću kojeg su naučnici uspeli da otkriju strukturu vršnog proteina pre i posle njegovog vezivanja za membranu. Nakon što se stopi sa membranom ćelije, protein dobija oblik ukosnice.

Takođe zanimljivo otkriće je da vršni protein zauzima oblik ukosnice i pre spajanja sa membranom. Ben Čen, autor  studije i profesor u dečijoj bolnici u Bostonu, rekao je da sposobnost koronavirusa da se pretvara u alternativne oblike i bez vezanja za ćeliju čini taj virus izdržljivijim na otvorenom. Ova njegova funkcija takođe sprečava njegovo raspadanje pri padu na druge površine. Upravo u toj njegovoj osobini se krije objašnjenje za činjenicu da virus na nekim površinama može da preživi od nekoliko sati do nekoliko dana.

„Većina virusa ne preživi dugo van tela domaćina. Smatramo da rigidna struktura tih vršnih proteina nakon spajanja štiti virus“, kaže Čen.

Ova osobina je takođe krivac za to što naš imunološki sistem nekada ne prepozna virus – to je zapravo taktika koju koronavirus koristi za odvraćanje pažnje.

Još o borbi protiv virusa:

Pored ovog značajnog otkrića, istraživači su spoznali još jednu funkciju koja virusu pomaže u da zaobiđe naš imunološki sistem. Radi se o tome da ovi vršni proteini u oba oblika imaju glikane – molekule šećera koji su ravnomerno raspoređeni na njihovoj površini. Oni takođe igraju ulogu u izbegavanju čovekovog odbrambenog sistema.

Čen veruje kako bi novo otkriće moglo da pomogne i u boljem razvoju vakcina protiv koronavirusa, jer trenutne formule, koje koriste ove proteine za stimulisanje imuniteta, imaju mešavinu vršnih proteina u oblicima pre i nakon spajanja sa membranom ćelije. Ta osobina može ograničiti učinkovitost tih vakcina.

„Moramo razmišljati o tome kako da stabilizujemo vršni protein. Ako protein nije stabilan, možete da upotrebite antitela, ali ona će biti manje efikasna u smislu blokiranja virusa“ , govori na kraju Čen.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar