pijani saran
Foto: Shutterstock

Ribu je dobro uvrstiti u jelovnik.

Riba je jedna od namirnica koju bi češće trebalo jesti. Bogata je proteinima i omega-3 masnim kiselinama, a ima i malo zasićenih masti. Evo šta bi sve trebalo da znate prilikom kupovine ribe.

Zaleđivanjem ribe sprečava se razvoj bakterija i mikroorganizama i usporava delovanje enzima koji razgrađuju mišiće. Nežna riblja ulja brzo užegnu, a prirodne bakterije u njima se brzo razmnože u frižideruu, piše Ordinacija.hr.

Riba se može bolje zalediti od drugih vrsta mesa jer savitljive mišićne opne nisu tako podložne oštećivanju oštrim kristalima leda. Brzim zaleđivanjem ribe oštećenja nastala ledom zanemariva su, a tekstura i ukus gotovo su istovetni sveže ulovljenoj ribi.

Međutim, kućni će zamrzivači oštetiti osetljive belančevine. Dakle, uvek je najbolja sveža riba, u suprotnom kupite brzo zaleđenu, prenosi N1.

Orada sa rostilja
Orada sa roštilja Foto:Shutterstock

Brzo zaleđivanje ribe

Industrijski uređaji brzo zaleđuju ribu i ograničavaju oblikovanje kristala leda. Zaleđivanje neretko započinje na brodu kako bi se zaustavilo kvarenje i riba se ledi na otprilike –30 °C. Na obali uređaji za brzo zaleđivanje duvaju vazduh rashlađen na –40 °C i brzo zaleđuju ribu.

Zaleđivanje ribe u kući

Kućni zamrzivači male snage sporo lede ribu pa se razvijaju kristali leda. Tečnost u ribi slana je mešavina belančevina i minerala. So snižava ledište i dodatno usporava hlađenje i povećava oštećivanje mišićnih belančevina sporim širenjem kristala leda.

namirnice koje izazivaju alergiju alergeni
Riba Foto:Shutterstock

Može li se pripremati zaleđena riba?

Priprema zaleđene ribe traje, ali ima i neke prednosti. Pečenje zaleđene manje ribe savršeno deluje, međutim, kad je reč o većim komadima ili celoj ribi, postoji mogućnost da se sredina ne ispeče, a spoljni deo zapeče pa je takvu ribu najbolje prethodno odlediti.

Tanki do srednje debeli fileti pečeni zaleđeni mogu ukusom i teksturom parirati svežoj ribi, čak je i nadmašiti ako više volite hrskavu kožu. Kristali leda sporo se odleđuju u ribi i produžuju pripremu, ali tako možete zapeći kožicu, a da ne prepečete sredinu.

Ako se odlučite na odleđivanje ribe, onda to radite u frižideru s posudom za tečnost ispod ili stavite ribu u vakuumiranu kesu i u činiju ledene vode. Voda ubrzava odleđivanje, a niska temperatura sprečava razmnožavanje bakterija.

Kako prepoznati svežu ribu?

Sveža riba ne može dugo da stoji i zato je korisno znati da je prepoznate. Kad riba ugine, enzimi sistema za varenje nastavljaju da radie, a bakterija inače prisutna na ribi počne razgrađivati meso. Budući da se ta bakterija u ribi dobro razmnožava na nižim temperaturama, a nezasićene se masti mnogo pre užegnu nego kod drugih životinja, ribu bi bilo najbolje pojesti nedelju dana dana od ulova.

Pročitajte još:

Koža i kršljušt

Na svežoj ribi će biti svetlucave, metalik boje, a ne tamne i ne bi smelo biti neuednačenih ili slomljenih krljušti.

Miris

Svež i pomalo slankast miris idealan je. Izbegavajte ribu neugodnog ili veoma snažnog ribljeg mirisa.

Oči

Potražite ribu jarkih, blistavih, svetlucavih i izbočenih očiju, a ne mlečnih i uvučenih očiju.

Izgled

Najsvežija riba čvrsta je i na dodir pomalo elastična, a ne kruta, mekana ili gnjecava.

Škrge

Škrge su na svežoj ribi vlažne, jarkocrvene boje i čistom izgleda, a ne mutne ili sluzave.

***
BONUS VIDEO: Afrička kuga kod divljih i domaćih svinja: Brojke upozoravaju, virus se sigurno širi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)