Konačno imamo odgovor na pitanje – kako se rešiti korone

Podeli:
kontakti zaraženih koronom
Foto: Nova.rs

Nije lako, ali je efikasno – što se brže otkriju kontakti obolelih od korone, pre će biti izolovani, a jedino to je garant da se bolest neće širiti.

Glavni cilj od početka pandemije koronavirusa bio je da se obuzda njegovo širenje. Baš kao i za druge zarazne bolesti, vrlo je važno sprečiti kontakte zaraženih sa zdravim osobama, ali i imati kontrolu nad što je moguće većim brojem kontakata zaraženih, piše sajt Medicalexpress.com.

Ovih dana objavljene su britanska i holandska studija koje govore upravo o tome. Zaključak je da oni koji tragaju za kontaktima zaraženih u roku od tri dana moraju da imaju podatke o najmanje 80 odsto kontakta, a da testovi moraju da budu gotovi u roku od 24 sata da bi bolest bila pod kontrolom.

kontakti zaraženih koronom
Foto: Nova.rs

Naime, holandski naučnici sa Univerziteta u Utrehtu tvrde da će R broj (koji kaže koliko jedan zaraženi može zaraziti drugih osoba) biti ispod jedan ako se većina kontakata tog zaraženog testira u roku od 24 sata. Stručnjaci dodaju da se može tolerisati da od 10 kontakta ispod radara ostanu samo dva. Više od toga preti opasnost da se R broj poveća, a to onda ponovo vodi i u povećanje broja obolelih i nemogućnost kontrole širenja bolesti.

Naglašava se da, što se brže „ulove“ kontakti, pre će biti izolovani, odnosno znaće da moraju da budu u samoizolaciji. A jedino to garantuje da i sami neće širiti bolest ako su zaraženi, bez obzira na simptome. U toj priči veliku ulogu ima vreme jer čak kad bi epidemiolozi uspeli da detektuju sve kontakte obolelog, ali tek nakon tri ili više dana, R broj bi sigurno rastao.

Naravno, što je veći broj učesnika pojedinih događaja, teže je pohvatati sve kontakte u kratkom vremenu. To potvrđuju slučajevi zaraženih u poslednje vreme i kod nas, regionu, i u svetu, odnosno ono što se događa nakon velikih okupljanja. Naime, za kratko vreme treba ispitati i nekoliko stotina kontakata, a deo i testirati.

„Jednostavno rečeno, ako princip traženja nije dovoljno brz, tada postaje beskoristan jer se dalji prenos zaraze već dogodio pre nego što su kontakti izolovani“, objašnjava dr Daniel Loson sa Univerziteta u Bristolu.

Pročitajte još:

Autor studije profesor Mark Bonten sa Univerziteta u Utrehtu rekao je da je ubrzavanje testiranja imalo najveći uticaj na smanjenje prenosa i da je stoga bio „najkritičniji faktor“ uspeha principa praćenja. I dok se kod nas već neko vreme kontakti zaraženih ne testiraju automatski već samo ako lekari utvrde da ima osnova za to, s druge strane u Hrvatskom zavodu za javno zdravlje kažu da tamošnji epidemiolozi u proseku uspeju da dođu do barem 80 odsto kontakata zaraženih. I sada, posle dve pomenute studije iz Britanije i Holandije, ali i iskustava širom sveta, jasno je da je nužno naći maksimalan broj kontakata najkasnije u roku od tri dana, a test mora biti gotov u roku od 24 sata. Naravno, za to su potrebni dobro edukovani kadrovi, što je posebno pitanje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar