cene pregleda kod privatnika
Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Velike gužve ispred kovid ambulanti govore da većina nema drugu opciju i da mora da se smrzava i satima čeka pregled lekara. Ako ipak odlučite da pregled ili pojedine analize uradite kod privatnika jer sumnjate da ste se zarazili koronom, dobro je znati koliko za to treba izdvojiti novca. Proverili smo koje su cene kovid pregleda u najvećim privatnim zdravstvenim centrima u Srbiji.

Poznata srpska hrono blogerka nedavno je na svom Fejsbuk profilu napisala da je čula kako su svi pregledi kod privatnika nenormalno poskupeli, da za kovid pregled debelo naplate, pa šalju pacijenta u dom zdravlja i pozvala druge da podele svoja iskustva.

Jedna Beograđanka je na to u komentaru objasnila svoje iskustvo.

„U Medigroup na Nbg može da se zakaže check up paket koji podrazumeva brzi antigenski test, KKS i CRP, pregled lekara i RTG, a sve to po ceni 11.080 rsd. U mom slučaju sreda antigenski negativan, četvrtak IGM pozitivan. Svi simptomi prisutni i nesnosan bol u plućima. Cena pojedinačnog testa iz krvi je 2.100 tj. IgA, IgM i IgG ukupno 6.300. Od labarotorije dalje vam treba D-dimer (tromboza), troponin (miokarditis i slične bolesti srca) i još neke dodatne biohemijske analize (oko 8-9.000). Kardiološki pregled 5.500, a pošto sam epileptičar, noćni pregled u Opštoj bolnici sa injekcijom nekih lekova koštao me je dodatnih 14.000. Lekovi i vitamini oko 19.000. Na kraju sam ipak završila u KBC B. Kosa sa saturacijom 90. Isto sam ovo radila i za dete od 15 godina. Njegovi pregledi su bili još skuplji jer smo išli svaki dan, a najveći problem je što nema lekara specijalista jer su ili u zelenoj zoni, karantinu ili sami u nekoj od bolnica na lečenju.“

Zato smo proverili kakva je situacija sa cenama u privatnim zdravstvenim centrima.

Ivana Petrović, medicinski direktor Belmedika, za portal Nova.rs kaže da se cene nisu menjale godinama, sem nekih hirurških intervencija, i da su iste i sada kao što su bile i pre epidemije korone.

Ako se ukaže potreba, u ustanovama ovog zdravstvenog centra možete da uradite preglede koje lekari obično traže ako se sumnja na kovid.

Za početak, ako sumnjate da ste se zarazili koronom, pa biste pre da se pregledate kod privatnika nego u državnoj kovid ambulanti, najbolje je da prvo pozovete kol-centar i pratite dalja uputstva, odnosno da zakažete preglede.

Što se tiče Belmedika, njihov kol centar je 011/309-1000 i radi 24/7.

Pregled lekara opšte medicine – 4.600 dinara

Pregled specijaliste (recimo, pulmolog, infektolog) – 6.600 dinara

Analize krvi i CRP – 1.600 dinara

Rendgenski snimak pluća – 2.800 dinara

Dakle, za osnovni pregled (pregled lekara opšte prakse i analize krvi uz CRP) trebaće vam 6.200 dinara, a još 2.800 ako bude trebalo da snimate pluća. Uz to, ako lekar kaže da treba da uradite d-dimer, za njega u Belmediku treba da izdvojite 2.500 dinara.

Pročitajte još:

I iz zdravstvene ustanove Medigroup za portal Nova.rs kažu da su cene nepromenjene. Njihov kol centar, koji je dostupan 24/7, jeste 011/40-40-100.

Ako zatreba, u Medigrupu će vas kovid pregledi koštati:

Pregled lekara opšte medicine – 2.500 dinara

Pregled specijaliste (pulmolog, infektolog) – 5.400 dinara

Krvna slika sa leukocitarnom formulom – 380 dinara

CRP – 670 dinara

Rendgen pluća i srca – 2.350 dinara

Rendgen pluća sa profilom – 3.100 dinara

D-dimer – 1.900 dinara

Dakle, ako budete uradili osnovne preglede (predleg lekara opšte medicine, krvnu sliku i CRP i rendgen pluća), to će vas koštati 5.900.

Takođe, u Medigrupu postoji i Check paket sa brzim antigenskim testom koji se sastoji od:

rendgena pluća

pregleda lekara opšte prakse

laboratorije: CRP i krvna slika

brzi antigenski test brisom na koronu

Cena ovog paketa je 11.080 dinara.

Inače, antigenski test je u Medigrupu moguće uraditi u Beogradu (Dom zdravlja Pariske komune – Pariske komune 26, Novi Beograd), u Novom Sadu (Dom zdravlja dr Cvjetković – Balzakova 44 blok 2) i Nišu (MediLab Niš – Bulevar Nemanjića 63) po ceni od 3.900 dinara. Zakazivanje je obavezno na telefone 011/40-40-112, 021/40-40-10 i 018/45-10-111.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram