Koliko će koštati Fajzer vakcina

Zdravlje 11. nov. 202007:45
Podeli:
Vakcina
Foto: Philippe LOPEZ / AFP / Profimedia

Direktor "Bionteka" Ugur Šahin, kompanije čiji tim stručnjaka stoji iza obećavajuće vakcine protiv koronavirusa, kaže da je važno da se osigura poštena podela te vakcine širom sveta i dodaje da očekuje da će u prvoj polovini 2021. godine biti moguća ispruka 200 miliona doza za Evropu i 100 miliona doza za SAD.

„Naš posao je da sada povećamo proizvodnju kako bismo mogli da osiguramo do 1,3 milijarde doza iduće godine. Za to je potrebno još puno ulaganja“, rekao je Sahin za nemački list Frankfurter Algemajne Cajtung.

On je istakao da se procesi odobravanja vakcine paralelno odvijaju u SAD i Evropi.

„Već smo predali velike količine dokumenata Evropskoj agenciji za lekove (EMA) i vlasti su se već oglasile. U naredne dve do tri sedmice planiramo da im dostavimo i podatke o efikasnosti vakcine. EMA zahteva podatke u nešto drugačijem formatu od američkih vlasti“, rekao je Sahin.

On je dodao da to koliko će brzo biti odobrena upotreba vakcine, zavisi od toga „koja pitanja će biti otvorena“.

Pročitajte još:

Prema njegovim predviđanjima, američka Uprava za hranu i lekove (FDA) bi mogla hitno da odobri upotrebu vakcine već sredinom decembra, prenosi Klix.

Direktor Bionteka posebno je naglasio da je od velike važnosti osigurati poštenu raspodelu vakcina.

„Pandemija je prisutna svuda u svetu. U skladu s tim, trenutno možemo da se samo fokusiramo na ona mesta gde možemo da dobijemo dozvolu, a zatim tamo i dostaviti vakcine. Imamo razne ugovore sa SAD, Engleskom, ali i Evropom i pojedinim drugim zemljama. Pokušaćemo da osiguramo doze za različite regije sveta. Sve će se to promeniti u 2021. kada će se naš proizvodni kapacitet znatno povećati“, rekao je Sahin.

On je dodao da će cena vakcine varirati širom sveta i da će biti prilagođena ekonomskim standardima zemalja.

Za određivanje cene vakcine, kako je naveo, presudna će biti količina narudžbine.

Kao primer naveo je da za porudžinu od 100 miliona doza, cena bi trebalo da bude nešto manja od 20 dolara po jednoj vakcini.

Kada je reč o efikasnosti vakcine, Sahin je rekao kako još nemaju podatke o tome koliko će trajati njen zaštitni efekat.

U ovom trenutku, kako je istakao, nemaju razloga da misle da bi se antitela mogla dramatično smanjiti u roku od godinu dana.

Osvrnuo se i na vakcinaciju dece, navodeći da se trenutno pregovara o tome da li će se u početku vakcinisati najmlađa populacija.

Sahin je rekao da deci nije potrebno hitno vakcinisanje, iako postoje pojedinačni teški slučajevi za koje će, kako je naveo, biti potrebno osigurati prve doze.

Kompanija Biontek razvila je vakcinu protiv koronavirusa u saradnji s američkom kompanijom Fajzer.

*

Bonus video:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar