Foto: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Pandemija koronavirusa učinila je "struku" najvažnijom karikom sistema. Ipak, laicima je i dalje teško da naprave razliku između onoga što, na primer, radi epidemiolog i infektolog.

U našem korona-rečniku upoznali smo vas s terminima koje treba da znate u ovom periodu, a sad vam predstavljamo neke od profesija najvažnijih u borbi s pandemijom koje, svaka u svom sektoru, traga za delićem slagalice koji će obezbediti konačnu pobedu nad koronavirusom.

Epidemiolog

Epidemiologija je nauka koja proučava širenje i faktore širenja neke bolesti u određenoj populaciji i nudi rešenja za njeno suzbijanje. U tome se oslanja na saznanja medicine, ali i sociologije, psihologije, demografije, pa i geografije. Dakle, epidemiolozi u slučaju širenja koronavirusa predlažu konkretne mere za njegovo suzbijanje, uzimajući u obzir ne samo poznate karakteristike novog virusa, već i životne navike ljudi, njihov način razmišljanja, potrebe…

Infektolog

Infektologija je grana medicine koja se bavi zaraznim bolestima – dijagnostikom, kontrolom i lečenjem bolesti izazvanih mikroorganizmima. Specijalisti za zarazne bolesti obično služe kao konsultanti u slučajevima složenih infekcija, kod pravovremene dijagnoze i lečenja. Koriste različite dijagnostičke testove kako bi pomogli da se prepozna patogen koji izaziva infekciju, pri čemu se stalno pojavljuju novi i mutirani organizmi koji ugrožavaju čovečanstvo, te su njihova uloga i znanje neprocenjivi u suočavanju s novim virusom.

Pročitajte još:

Virolog

Virolog (ili virusolog) koncentrisan je na same viruse – njihovu strukturu, klasifikaciju i evoluciju, njihove načine da eksploatišu i inficiraju domaćinske ćelije radi reprodukcije, njihovo uzajamno delovanje sa fiziologijom i imunitetom organizma domaćina, bolesti koje izazivaju, načine za njihovu izolaciju i kultivisanje. Na virolozima je, prvenstveno, da detaljno izuče koronavirus, kako bi se našao način za njegovo obuzdavanje.

Imunolog

Imunolozi brinu o imunom sistemu pacijenta, njihova glavna delatnost je ispitivanje odbrambenih sposobnosti organizma, kao i dokazivanje različitih bolesti imunog sistema kao što su alergijske i autoimune bolesti, intolerancija na hranu… Blisko sarađuju sa svim drugim granama medicine, a u borbi s kovidom-19 prate kako ovaj virus utiče na imunitet, ali i kako imuni sistem odgovara na njega; kako se razvijaju antitela i koliko su efikasna u odbrani organizma… 

Foto: Serhii Hudak / Zuma Press / Profimedia

Molekularni biolog

Molekularna biologija se najviše interesuje za interakcije i regulacije između sistema unutar same ćelije, uključujući odnose između DNK, RNK, proteina i njihove biosinteze, kao i regulacije tih interakcija. Iz te perspektive oni izučavaju i koronavirus, ispituju njegov kod, „ponašanje“, sposobnost mutacije… Ovih dana molekularni biolozi rade i po 24 sata dnevno analizirajući uzorke u laboratorijama.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram