Test
Foto: IPA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Nivo jednog značajnog antitela koje se stvara u krvi posle oporavka od kovida 19 ubrzano opada posle dva do tri meseca, pokazuju rezultati novog istraživanja sprovedenog u Kini.

To, kako tvrde istraživači sa medicinskog univerziteta u Čungkingu, pokazuje da uvođenje takozvanih „imunitetskih pasoša“ u cilju omogućavanja slobodnijeg kretanja može biti rizično, i takođe govori u prilog dugotrajnije primene preventivnih zdravstvenih mera kao što su fizička distanca i izolacija visoko rizičnih grupa.

Tokom istraživanja, kojim je obuhvaćeno 37 pacijenata sa simptomima kovid 19, kao i isto toliko asimptomatičnih pacijenata, pokazuje da kod više od 90 odsto onih u čijoj je krvi posle oporavka pronađeno antitelo IgG, prisustvo tog antitela značajno opada posle dva do tri meseca. Prisustvo tog antitela u proseku je posle tog vremenskog perioda opalo za više od 70 odsto.

Međutim, jedan kineski virusolog koji nije bio član istraživačkog tima tvrdi da ovi rezultati ne osporavaju mogućnost da drugi delovi imunog sistema mogu pružiti zaštitu od koronavirusa.

„Rezultati ove studije ne znače da će se svet srušiti“, kaže ovaj naučnik, koji ističe i da je broj pacijenata obuhvaćenih studijom mali.

***

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)