Sinofarm
Foto: Zhang Yuwei / Avalon Editorial / Profimedia

Stručnjaci poručuju da su sve vakcine protiv koronavirusa koje su ponuđene građanima Srbije dobre i bezbedne, ali čini se da postoji doza skeptičnosti u vezi s kineskom vakcinom. Između ostalog i zato što se o njoj zapravo najmanje zna. Upravo ta vakcina sutra stiže u Srbiju, iako još nije zvanično odobrena.

Sinofarm vakcina, koja sutra stiže u Srbiju, prva je uslovno odobrena vakcina za opštu upotrebu u Kini, a predsednik Aleksandar Vučić ističe da je „izuzetnog kvaliteta i verovatno najskuplja“. I naravno da to nije dovoljna preporuka.

Prvo što treba da znate o kineskoj vakcini koja je u ponudi za građane Srbije jeste da to nije ona o kojoj se najviše priča i za koju se u Brazilu ispostavilo da je efikasna samo 50,38 odsto. Mi treba da dobijemo vakcinu kompanije Sinofarm, koja je saopštila da su preliminarni podaci kliničkih ispitivanja pokazali efikasnost od 79,3 odsto.

U odnosu na Fajzerovu i Moderninu, pa čak i Sputnjik V koje su efikasne u više od 90 odsto slučajeva, ni to ne zvuči naročito impresivno, međutim kineska vakcina se suštinski razlikuje od ostalih u ponudi.

Naime, jedino ova vakcina napravljena je po „starom receptu“. Za razliku od revolucionarnih mRNK vakcina kakve su Fajzerova i Modernina i koje dosad nisu testirane na ljudima, Sinovak vakcina radi na istom principu kao vakcine protiv gripa ili besnila. Ona imuni sistem izlaže deaktiviranom virusu, koji ne može da se replicira u telu, ali pokreće koristan imunološki odgovor.

I Sinofarm vakcina se daje u dve doze u roku od 28 dana, a ispitivanja su pokazala da je uspešno pokrenula odgovor imunog sistema kod 99 odsto pacijenata i to bez ikakvih ozbiljnih neželjenih efekata.

Pročitajte još:

Ipak, ova vakcina izazvala je kontroverzu, budući da je i pre završene treće faze ispitivanja, odobrena hitna upotreba i Sinofarm je dobilo skoro milion ljudi.

„Normalno je da se sačeka analiza poslednje faze ispitivanja pre nego što pokrene program vakcinacije putem odobrenja za hitnu upotrebu“, istakao je profesor Dejl Fišer sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru.

U decembru je Peru suspendovao testiranje Sinofarm vakcine zbog ozbiljnog razboljevanja volontera. Kasnije je suspenzija povučena, podseća BBC.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare