Foto: AMELIE-BENOIST / BSIP / BSIP / Profimedia

Obratite pažnju na ove znakove.

Kardiolog Mark Kader je mislio da će primetiti znake srčanog udara ako ga ikada bude imao, ali bez obzira na njegovu stručnu spremu, to nije bio slučaj.

Ovaj 41-godišnjak je za Insajder rekao da je verovao da su jako male šanse da dobije srčani udar, pošto nema porodičnu istoriju srčanih problema i redovno vežba.

Kada je počeo da oseća vrtoglavicu i mučninu dok je popravljao svoju kuću, nije mislio da je to ništa ozbiljno. Međutim, Kader je rekao da se srušio u kupatilu i probudio se kada je čuo kako njegova žena lupa na vrata. Kada je ona stigla kući on je bio u nesvesti nakon čega je odmah pozvala hitnu pomoć, koja je ubrzo stigla.

Kader je na putu do bolnice rekao da je primetio da mu srčani ritam na EKG-u izgleda nepravilno. Bilo mu je neprijatno što ranije nije uvideo nepravilan rad srca, s obzirom na svoje iskustvo.

„To je nekako sramotno jer sam kardiolog 15 godina i ignorisao sam znakove. Mislite da se to može desiti bilo kome drugom, ali da se neće dogoditi vama“, rekao je on.

Prema njemu, ovih 5 simptoma su znakovi upozorenja.

Vrtoglavica

Kader je rekao da je počeo da oseća umor i vrtoglavicu dok je radio po kući, pa je pretpostavio da je samo dehidrirao.

Zapravo, njegova vrtoglavica je bila uzrokovana nepravilnim radom srca, odnosno aritmijom. Njegovo srce nije radilo ispravno da pumpa krv kroz njegovo telo i mozak, što je poznato kao kardiogeni šok.

Pročitajte više

Otišao je u kupatilo, misleći da mora da povrati, i probudio se na podu.

Mučnina

Mučnina je trebalo da bude Kaderov prvi znak da nešto nije u redu, ali on nije mislio da njegova mučnina ima ikakve veze sa njegovim srcem.

Žene češće prijavljuju mučninu kao simptom srčanog udara ili aritmije, ali se može javiti i kod muškaraca, posebno kod mlađih pacijenata.

Foto: Nick Moore / Alamy / Alamy / Profimedia

Kaderove godine su možda povećale njegove šanse za brzi oporavak, kao i pristup lečenju. Lekari su mu ugradili Impela pumpu, koja je bila Kaderova specijalnost kao kliničkog edukatora, da bi se smanjio pritisak na njegovo srce. Aparat mu je bio potreban samo dva i po dana pre nego što je srce počelo da funkcioniše normalno.

Nesvestica

Kader nije bio siguran da ima nepravilan srčani ritam sve dok nije video EKG.

Sinkopalne epizode, ili nesvestica, uobičajeni su simptom srčanih problema.

Pročitajte više

„Ista stvar se dešava kada imate srčani udar“, rekao je Kader govoreći o znacima upozorenja njegove aritmije. „Srce nije u stanju da pumpa krv, tako da možete dobiti i te simptome.“

Znojenje

Kader je rekao da kada je došao svesti primetio je da se obilno znoji.

Znojenje je još jedan uobičajeni znak srčanih problema. Dok se srce bori da pumpa krv po telu, prirodno je da se znojite u pokušaju da se ohladite.

Bol u grudima

Iako Kader nije iskusio žgaravicu ili slamajući bol u grudima, ti simptomi bi ga sigurno naterali da sam pozove hitnu pomoć.

Rekao je da „klasični“ simptomi srčanog udara ili slične epizode ​​uključuju bol u ruci, vratu i grudima – što može izgledati kao žgaravica.

„Nisam se osećao kao da sam u toj rizičnoj kategoriji“, rekao je Kader. „Ali kad god imate bol u grudima, nelagodnost, mučninu, vrtoglavicu — vredi se pregledati ranije. Jer što pre budete dijagnostifikovani, biće vam bolje.“

***

Bonus video: Dr Bajdec: Steptokok izaziva i probleme sa srčanim mišićem,važno je odmah reagovati

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare