Gorko povrće je najzdravije, tvrdi stručnjak za zdravlje creva i kardiohirurg.
Dr Stiven Gandri, stručnjak za zdravlje creva i kardiohirurg s više od 25 godina iskustva, ističe da su zdrava creva temelj sveukupnog zdravlja, odgovorna za sve – od imuniteta do dugovečnosti i funkcije mozga. Ključna navika koja pomaže u očuvanju tog zdravlja jeste konzumacija pravog povrća.
Prema njegovim rečima, najzdravije povrće ima dve važne karakteristike: bogato je polifenolima i ima gorak ukus. Upravo ti spojevi hrane korisne bakterije u crevima, smanjuju upale i poboljšavaju mentalne funkcije. U nastavku je pet najzdravijih vrsta povrća koje, prema dr Gandriju treba jesti svaki dan.
Brokoli, prokelj, karfiol, kupus, rukola izuzetno su korisni za zdravlje creva. Ovo povrće podstiče proizvodnju postbiotika, supstance koje nastaju fermentacijom u crevima i jačaju imunitet. Takođe podstiču rad mitohondrija, koje su zadužene za stvaranje energije u telu. Bogate su sumpornim jedinjenjima koja poboljšavaju zdravlje krvnih sudova.
Savet: Povrće uvek naseckajte pre kuvanja kako bi se aktivirao enzim koji dodatno pojačava njihova antikancerogena svojstva.
Artičoke su nezaobilazan deo mediteranske prehrane. Sadrže inulin, prebiotičko vlakno koje hrani dobre bakterije u crevima. Niske su kalorijske vrednosti, a bogate kalijumom, vitaminom C, magnezijem i folatima. Stabljike nemojte bacati jer sadrže najviše vlakana. Artičoke se mogu jesti kuvane na pari, pržene ili čak sirove.
Ne sadrži svaki koren iste blagodeti. Rotkvice, luk, beli luk i komorač imaju nizak udeo šećera i puni su prebiotika. Zdravi su i batat ljubičaste boje, repa i rutabaga.
Savet: Kuvane šargarepe i cveklu jedite umereno jer ispuštaju šećere. Radije birajte sirovu cveklu s maslinovim uljem i nanom.
Popularno u Italiji i Francuskoj, povrće poput radiča i endivije sadrži obilje inulina i polifenola. Njihova gorčina znak je visoke antioksidativne vrednosti. Radič je posebno bogat antioksidansima koji štite telo od štetnih uticaja slobodnih radikala. Odlično ih je jesti sirove.
Šitake pečurke sadrže beta-glukan, supstancu koja snižava holesterol i podržava zdravlje creva. Mogu se pronaći u većini radnji i lako pripremiti u woku ili supama.
Savet: Izbegavajte da jedete sirove pečurke jer neke vrste mogu da sadrže toksine, prenosi Index.hr.