Kako radi nova proteinska vakcina koju je naručila Hrvatska

Zdravlje 19. sep. 202115:43
Podeli:
Sanofi
Sanofi, Foto: Frank Hoermann/SVEN SIMON / AFP / Profimedia

Vest o novoj proteinskoj vakcini francuske kompanije "Sanofi", koje bi uskoro trebalo da stigne u Hrvatsku, izazvalo je interesovanje ljudi oko toga koliko je delotvorno i po čemu se razlikuje od dostupnih vakcina.

„Nema nikakvog genetskog materijala, nije to tzv. vakcina RNK ni DNK, nego čist protein koji ulazi u naše telo, te odmah deluje na imuni sistem. Ono što je isto tako važno jeste da su ova cepiva, proteinska, relativno sličnija onim tradicionalnim cepivima na koja smo mi navikli, dakle vakcinama protiv, recimo tetanusa i slično“, kaže imunolog Zlatko Trobonjača za Dnevnik.hr.

On pretpostavlja da će se davati jedna doza i smatra da bi i ta jedna mogla da proizvede dovoljnu količinu antitela za zaštitu.

Bonus video:

„Ako kompanija „Sanofi“ predvidi mogućnost da se proizvedu antitela, koja neće pokrivati izvorni oblik virusa, nego i neke druge sojeve, onda bi to moglo da ima veći značaj u suzbijanju postojećih sojeva“, dodaje on.

No, na tome još treba raditi. Virus stalno mutira, pa je pitanje koliko bi kompanijama uopšte bilo isplativo da proizvode i plasiraju cepiva protiv svakog soja koji se pojavi.

Upravnik Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak objavio je da je Hrvatska naručila oko 300.000 doza inovativnog cepiva

„Dosad smo imali vektorska (AstraZeneca) i mRNA (Pfizer i Moderna), ovo je proteinsko, najavljuje se da će biti jako učinkovito. Dosta je jeftinije od mRNA cepiva. Kad ga EMA evaluira, znaćemo više“, rekao je Capak.

***
Bonus video: 3D Biftek iz laboratorije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar