Kako da ukućane sačuvaš od zaraze ako si dobio koronu

Zdravlje 20. nov. 202007:2112 komentara
Podeli:
Foto: Sean Prior / Alamy / Alamy / Profimedia

Ukoliko ste pozitivni na koronavirus, a procenjeno je da se možete lečiti u svom domu, možete se naći u veoma nezgodnoj situaciji, posebno ako ne živite sami. Da li je moguće ukućane sačuvati od zaraze, ako su oni zdravi?

Možda su u pitanju retki slučajevi gde ste jedini zaraženi iz jednog domaćinstva, možda niste hospitalizovani, a nemate gde da se izolujete od najbližih…Kakva god da je situacija, veliko pitanje je da li zaražena osoba može da od virusa sačuva ljude u bliskoj okolini.

Pročitajte još:

Mišljenja epidemiologa su suprostavljena po ovom pitanju, ali su saglasni oko jedine moguće metode zaštite. Radmilo Petrović ne daje povoljne prognoze – on smatra da je izuzetno teško sačuvati se od virusa ako živite pod istim krovom sa osobom pozitivnom na novi koronavirus.

„Ukoliko živite 24 časa sa osobom u kući, nemoguće je da se ne zarazite. Može samo da se desi da se odmah ne vidi da ste zaraženi, odnosno da imate blage simptome“, upozorava on.

Naveo je primer jednog člana Kriznog štaba.

„Recimo, Goran Stefanović, direktor Infektivne klinike, deset meseci je pod skafanderom odolevao, pa se zarazio. Jednom samo čovek pogreši, popusti pažnja, i tu je najveća opasnost. Naši zdravstveni radnici su umorni, može se desiti da dodirnu nešto i gotovo“, ukazuje.

Foto: Printscreen/YouTube/RTS Tako stoje stvari – Zvanični kanal

U istoj kući ili stanu jedino odvojena soba za zaraženog je vid zaštite, smatra on.

„Ali, ni to nije merodavno. Virus je veoma otporan u spoljašnoj sredini, živi dugo u vazduhu“, rekao je epidemiolog za Nova.rs.

S druge strane, epidemiološkinja Ana Banko smatra da je ova metoda – izolacija osobe u odvojenu prostoriju – najbolji vid zaštite koji može da bude uspešan.

„Potrebna je potpuno izolacija prostorije u kojoj se nalazi inficirana osoba, da se ta prostorija redovno luftira, da se koristi zasebno kupatilo i da u bilo kakvom posrednom kontaktu svi ukućani nose maske, recimo kada se donosi hrana“, ispričala je Banko za naš portal.

Foto: N1

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar