Kako ćemo znati da je epidemija završena

Zdravlje 08. apr. 202114:24
Podeli:
Pandemija
Foto: Nikolay Vinokurov / Alamy / Alamy / Profimedia

Iza nas je duga, mučna zima u kojoj je pandemija odnela dva miliona života širom sveta. Početak proleća i vakcinacije Srbiji nije doneo olakšanje - broj zaraženih je i dalje visok, a kovid ambulante i dalje su pune. Niko više i ne priča o "povratku u normalnost", ali nas i dalje sve zanima kako ćemo znati da je pandemija završena?

Teško je znati kada će pandemija završiti. Stručnjaci upozoravaju da kovid 19 verovatno nikada neće biti u potpunosti okončan: sporadična, mala izbijanja virusa mogu se nastaviti širom sveta. A dolazak do te tačke pandemije i dalje nije na vidiku.

„Pandemija se neće završiti eksplozivno, završiće se tiho“, kaže Sira Madad, epidemiološkinja iz Njujorka, za „Elemental“.

Pročitajte još:

Zato se ne može razmišljati o definitivnom kraju pandemije, samo o njenoj kontroli. Eksperti za „Elemental“ navode četiri merila koja bi mogla da signaliziraju da je širenje virusa pod kontrolom.

Izuzetno mali broj slučajeva

Jedan od znakova da smo možda ušli u ograničenje pandemije je ako broj novih slučajeva padne ispod dva do četiri na 100.000 ljudi, kaže epidemiološkinja Džesika Malati Rivera.

Dakle, kada je slučajeva toliko malo, epidemiolozi više neće biti opterećeni potragom za velikim brojem kontakta zaraženih. A znamo da je nemoguće pronaći sve. U takvoj situaciji, Madad kaže da bi imali dovoljno vremena i resursa da se pronađu bliski kontakti zaraženog pojedinca koji će brzo da se stave izolaciju – pa će se samim tim kontrolisati širenje bolesti.

maske korona
Foto:BETAPHOTO/AP Photo/Rogelio V. Solis

Manje od dva smrtna slučajeva dnevno na nacionalnom nivou

SAD ima populaciju od preko 300 miliona, pa da bi pandemija bila pod kontrolom u saveznim državama,  prag smrtnih slučajeva morao bi da bude manji od 100 dnevno. Kako Srbija ima oko sedam miliona stanovnika, naš prag bi bio dva do tri slučaja. Pad smrtih slučajeva ispod tog praga znači manji pristisak na zdravstvenu infrastrukturu i zdravstvene radnike koji vode bitku protiv kovida 19.

Niski procenat pozitivnih testova od ukupnog broja testiranih

Stopa pozitivnih testova na kovid 19, u odnosu na sveukupan broj testiranih, pomaže u određivanju nivoa prenosa virusa u zajednici. Stručnjaci kažu da su niske stope pozitivnih testova -od jedan do dva odsto – znak da je širenje virusa pod kontrolom.

„Testiranje ne bi trebalo da prestane ni kada pomislimo da kovid 19 više nije pretnja“, napominje epidemiološkinja Madad.

Kragujevac vakcinacija
Masovna vakcinacija u Kragujevcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Dostizanje kolektivne imunizacije

Teško je znati koliko populacije treba da se vakciniše da bi se prenos virusa smanjio. Ali stručnjaci veruju da će stopa vakcinacije veća od 70 odsto verovatno usmeriti populaciju ka imunitetu krda.

Pročitajte još:

Različite zarazne bolesti zahtevaju različite nivoe imunizacije da bi se smanjio prenos. Na primer, virus morbila je vrlo zarazan i satima se zadržava u vazduhu. Ako stopa vakcinacije padne ispod 90 odsto, kaže Rivera, već rizikujemo izbijanje epidemije.

„To nije slučaj sa kovidom. Ne zadržava se u vazduhu poput morbila nekoliko sati i verovatno mu nije potreban prag od 90 odsto ili više“.

Nivo vakcinacije za postizanje imuniteta krda za kovid 19 još uvek nije tačno utvrđen.

„Kovid 19 je zato okrutan – zaista je nov i nije poput drugih bolesti s kojima smo se suočavali“, kaže Rivera.

Jednog dana, međutim, više neće biti nov. Kako broj slučajeva bude padao, a stopa vakcinacije se bude povećavala, možemo očekivati da će nam biti bolje. Ova kombinacija faktora značiće kontrolu pandemije, zaključuje Rivera.

Regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu rekao je u nedelju da veruje da će pandemija koronavirusa završiti početkom 2022. godine. Hans Kluge rekao je da će kovid 19 i dalje preovladavati tokom 2021. godine, ali će situacija biti bolja nego 2020. godine.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar