Jezive brojke o ženama žrtvama korone

Zdravlje 06. mar. 202108:48
Podeli:
žene korona
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Italijanski državni institut za penziono i socijalno osiguranje objavio je, pred 8. mart, statističke podatke koji pokazuju da su žene mnogo više pogođene pandemijom kovida 19 nego muškaraci.

Od ukupno 147 hiljada prijavljenih slučajeva bolovanja koje je primio Institut do 31 decembra prošle godine, 70 odsto su bile žene koje su se inficirale na radnom mestu.

Ovaj podatak je upravo suprotan činjenici da u nesrećama na radnom mestu, već godinama, veliku većinu čine muškarci.

Pročitajte još:

Profesionalno najviše zaraženih na radnom mestu bilo je među medicinsko-sanitarnim osobljem, a među njima na prvom mestu, sa 87 odsto, su medicinske sestre.

Slede žene fizioterapeuti, pomoćno osoblje u zdravstvenim ustanovama, a šest odsto prijavljenih slučajeva bolovanja zbog zaraze su bile žene lekari.

Medicinske sestre, kao profesija, su bile i najbrojnije žrtve, one su 70 odsto, ukupnih smrtnih slučajeva od koronavirusa. Prosećna starost žrtava je 46 godina.

Institut za socijalno osiguranje dao je i objašnjenje kako postupati prema medicinskom osoblju koje odbije da se vakciniše, a nakon toga dobije kovid 19.

U takvim slučajevima osiguraniku se priznaje pravo na bolovanje, ali ne i mogućnost da naplati odštetu zbog toga što se zarazio na radnom mestu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar