Japanci pokazali kojom se brzinom korona širi u kafićima

Zdravlje 12. maj. 202015:58 > 16:01
Podeli:
Foto: Printscreen/Twitter/Bijan

Japanski eksperiment je pokazao koliko se brzo koronavirus može proširiti u kafiću i podsetio na važnost redovnog i temeljnog pranja ruku.

Virolog Mark Van Ranst je na svom Tviter profilu podelio video koji prikazuje koliko se brzo virus prenosi među ljudima tokom uobičajenog ponašanja u zatvorenom prostoru, restoranu ili kafiću.

U eksperimentu je učestvovalo 10 osoba, od kojih je samo jedna „bila zaražena“ – fluorescentnom bojom koja je predstavljala virus, jedan mladić je utrljao u šake.

Pročitajte još:

Društvo je u nastavku radilo sve što se inače radi po restoranu. Učesnici su uzimali hranu, ćaskali za stolovima, pili… Nakon samo pola sata, ugašena su svetla, a na videlo je izašlo koliko su se fluorescentne čestice proširile.

Osim na priboru za jelo, čašama i stolovima, fluorescentne mrlje bile su vidljive i na pojedinim delovima tela koje su ljudi dodirivali, na njihovim ustima, nosevima, rukama…

Eksperiment je pokazao koliko je važno često i pravilno pranje ruku, ali i nošenje zaštitne opreme poput rukavica i maske.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar