šargarepa vid
Foto: CHASSENET / BSIP / Profimedia

Kada se priča o tome koja je hrana najbolja za vid, mnogima prvo na pamet padne šargarepa.

Stručnjak koji se bavi različitim problemima s vidom Džoel H. Mekgejen objasnio je da li šargarepa poboljšava vid.

Šargarepa je bogata beta-karotenom, koji telo koristi za proizvodnju vitamina A. Dobra je za snižavanje nivoa holesterola i za poboljšanje vida. Vitamin A pomaže oku da pretvori svetlost u signal koji se šalje mozgu, omogućavajući vam da bolje vidite pri slabom svetlu.

Ako je osoba slabovida ili ima bilo kakve probleme s očima, odmah treba posetiti stručnjaka radi pravilne dijagnoze i lečenja.

Pročitajte još:

Prema studijama, još uvek je nejasno koliko šargarepe treba pojesti da bi se poboljšao vid. Većina istraživanja usmerena je na beta-karoten ili dodatke vitamina A, ali ne posebno na šargarepu, prenosi N1.hr.

Kontrolna studija iz 2005. upoređivala je različite namirnice bogate vitaminom A koje mogu pomoći kod noćnog slepila kod trudnica. Rezultati su pokazali da pri tome može pomoći redovno jedenje šargarepe, i to oko 127 grama šest dana u nedelji.

S druge strane, neke studije sugerišu da se beta-karoten ne pretvara u vitamin A i da bi ljudi trebalo da uzimaju samo suplemente. Uz to, ako jedete previše šargarepe, to neće popraviti vid, navodi se u studijama. Kada imate dovoljno beta-karotena u svom telu, on se neće pretvoriti u vitamin A. Telo prirodno reaguje na prekomernu proizvodnju vitamina A kako bi sprečilo nakupljanje materija do toksičnog nivoa.

Budući da nema jasnih pokazatelja da šargarepa popobljšava vid, lekar Mekgejen savetuje da ih jedete koliko želite, ali umereno, kao i sve drugo. Za dobar vid u ishranu uključite i zeleno, lisnato povrće s visokim sadržajem luteina i zeaksantina poput spanaća i kelja.

BONUS VIDEO: Domaćinske priče: Kolač od šargarepe sa smokvama

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram