karsten vacl
Foto: Youtube printscreen / DBfK Nordwest e.V. - German Nurses Association

Nemački imunolog Karsten Vacl (Carsten Watzl) pozvao je svoju zemlju da se predomisli i dozvoli upotrebu vakcine AstraZeneka starijim od 65 godina.

Vacl koji je šef Nemačkog društva za imunologiju, rekao je za Bi-Bi-Si da očekuje da regulatori promene svoju odluku i preporuče vakcinu i starijim osobama i pozvao kancelarku Angelu Merkel da se vakciniše AstraZenekinom vakcinom pred kamerama kako bi uverila ljude u njenu bezbednost.

Nemačka komisija za vakcine trenutno preispituje svoju preporuku.

Pročitajte još:

Poziv profesora Vacla usledio je posle nedavne studije u Škotskoj koja je pokazala da je AstraZeneka efikasna i kod starijih osoba. Nemačka je jedna od nekoliko država EU koje su izrazile sumnju u efikasnost vakcine kod starijih ljudi. Zemlja koja ima veoma veliki broj zaraženih trenutno se bori da izbegne treći talas epidemije.

Evropska agencije za lekove (EMA) odobrila je za upotrebu AstraZenekinu vakcinu u januaru za sve starosne grupe.

Međutim regulatori u nekim zemljama, ukuljučujući Francusku, Nemačku i Italiju, preporučili da se ne koristi za starije od 65 godina, uz obrazloženje da nemaju dovoljno podataka o njenoj efikasnosti kod starijih ljudi.

Nemačke zdravstvene vlasti do sada sikoristile manje od 300.000 od 1,17 miliona doza vakcine AstraZeneka koju je zemlja dobila.

U januaru je francuski predsednik Emanuel Makron rekao da vakcina nije efikasna za starije, što su britanska vlada i britanski regulatori oštro demantovali.

Farmaceutska kompanija AstraZeneka je saopštila da je vakcina efikasna u svim uzrastima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)