„I jedna doza AstraZeneka vakcine daje odličnu zaštitu“

Podeli:
vakcina protiv korone
Foto: Nova S

Oksfordska vakcina, proizvođača AstraZeneka, koja je odnedavno i u Srbiji u upotrebi, smanjuje u 94 odsto slučajeva rizik od hospitalizacije kod osoba koje su primile samo prvu dozu vakcine, pokazali su najnoviji podaci istraživanja iz Škotske sprovedenog na 5,4 miliona stanovnika. Ovi rezultati o efikasnosti vakcine govore da ona ljudima pruža odličan nivo sigurnosti već posle prve doze.

Vakcine koje se koriste u Velikoj Britaniji mogle bi smanjiti rizik od prijema u bolnicu za čak 94 odsto, četiri nedelje nakon prve doze, pokazuju novi podaci. Naučnici sa pet univerziteta u Edinburgu, Strathclide, Aberdeen, Glazgov i Sent Andrevs i Instituta za javno zdravlje Škotske pogledali su podatke o ljudima koji su dobili jednu dozu Fajzer/Biontek vakcine koju su razvili naučnici Univerziteta Okford sa AstraZenekom. Četiri nedelje nakon što su primili prvu dozu, vakcinisani Oksford vakcinom smanjili su rizik za prijem u bolnicu za 94 odsto, dok su oni koji su primili jednu dozu Fajzer vakcine, imali smanjenje rizika za hospitalizaciju od 85 odsto.

Takođe, isto istraživanje pokazalo je i da u populaciji od preko 80 godina, jedna doza oksfordske vakcine smanjuje broj hospitalizacija za čak 81 odsto.

Dr Džozi Marai, rukovodilac Instituta za javno zdravlje Škotske rekao je da sada postoje nacionalni dokazi iz Velike Britanije da vakcinacija Fajzerovom, a naročito oksfordskom vakcinom pruža visoko efikasnu zaštitu od kovid 19 hospitalizacija. On je, međutim, apelovao na ljude da nastave da poštuju sva uputstva kako bi se zaustavio prenos virusa, jer je u Škotskoj do sada vakcinisano 1,2 miliona ljudi, što čini 21 odsto škotske populacije.

Pročitaj i:

Prof. Kris Viti, direktor Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja (NIHR), rekao je da ovo istraživanje daje ohrabrujuće podatke o uticaju vakcinacije na smanjenje hospitalizacija, dok je Kris Robertson, profesor epidemiologije javnog zdravlja na Univerzitetu Strathclide, koji je učestvovao u istraživanju, napomenuo da ovi rezultati daju razlog da budemo optimističniji u pogledu kontrole epidemije.

U međuvremenu, u februaru je u prestižnom medicinskom časopisu Lancet objavljena studija, rađena na 18.000 ljudi u Velikoj Britaniji, Južnoj Africi i Brazilu, prema kojoj oksfordska vakcina pruža 100 odstotnu zaštitu u pogledu težih oblika, bolesti, hospitalizacije i smrti, već dvadesetak dana nakon primanja prve doze, dok se zaštita uopšte od oboljevanja, sa 76 odsto nakon prve doze, penje na čak 92 odsto posle primanja druge doze, nakon 12 sedmica.

AstraZeneka je u komunikaciji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, koja trenutno pravi spisak hitnih potreba država sa niskim prihodima, jer pomenutoj vakcini ne treba zahtevna logistika, s obzirom na to da da se cepivo može čuvati, transportovati i rukovati u normalnim temperaturnim uslovima od 2 do 8 stepeni Celzijusa i ima rok upotebe od šest meseci.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar