Hrana iz pekare
Hrana iz pekare; Foto: Karsten Thielker / imageBROKER / Profimedia

Kada je reč o usporavanju starenja i smanjenju rizika od hroničnih bolesti, ishrana ima mnogo veću ulogu nego što mislimo.

Prema rečima nutricionistkinje i dijetetičarke Hajdi Moreti, koja ima više od 25 godina iskustva, mnoge uobičajene namirnice u zapadnjačkoj ishrani zapravo ubrzavaju starenje iznutra prema spolja.

„Ove vrste hrane podižu nivo šećera u krvi, podstiču upale i oštećuju ćelije koje naše telo održavaju mladim i otpornim“, kaže Moreti za SheFinds.

Ona je istakla četiri vrste hrane koje uzrokuju bolesti povezane sa starenjem, a koje većina ljudi jede svakog dana, prenosi Index.hr.

Peciva i mafini

„Takve prerađene žitarice gotovo da nemaju nutritivnu vrednost“, objašnjava Moreti.

Podižu nivo šećera u krvi, što povećava insulin i izaziva upale u celom telu. S vremenom te upale oštećuju tkiva, ubrzavaju starenje i povećavaju rizik od bolesti poput dijabetesa i srčanih oboljenja.

Sendviči (brza hrana, delikatesi)

Kombinacija rafinisanih žitarica i prerađenog mesa recept je za upalu, upozorava Moreti.

„Ove vrste sendviča pune su prerađenih sastojaka koji izazivaju nagle skokove šećera u krvi i sadrže neželjene hemikalije“, navodi ona.

Posledica su manji unos hranljivih materija, viši nivo insulina i oksidativni stres – svi faktori koji ubrzavaju starenje ćelija.

Testenina

Većina komercijalne testenine visoko je rafinisana, što dovodi do naglih skokova šećera u krvi i podstiče upale.

„Redovno konzumiranje prerađene testenine doprinosi visokom nivou šećera i hroničnoj upali – dva ključna pokretača starenja“, ističe Moreti.

Čak i integralna testenina može biti problematična ako se jede u prevelikim količinama, jer i dalje utiče na nivo glukoze.

Beli pirinač

Iako se male količine pirinča mogu uklopiti u uravnoteženu ishranu, svakodnevno konzumiranje belog pirinča može vremenom naneti štetu.

„Beli pirinač izaziva nagle skokove šećera u krvi i ima malu nutritivnu vrednost. Ponavljani skokovi dovode do oštećenja tkiva i bržeg starenja“, naglašava Moreti.

Usporavanje starenja ne počinje kremama ni dodacima ishrani, već onim što stavljamo na tanjir.

„Visok šećer u krvi, upale i oštećenje mitohondrija najveći su ubrzivači starenja. Smanjenjem unosa prerađenih i rafinisanih namirnica možemo pomoći svojim ćelijama, crevima i dugovečnosti“, zaključuje stručnjakinja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare