Gligić: Virusu ćemo stati za vrat u julu ako nas ne prevari

Zdravlje 03. apr. 202112:34
Podeli:
Ana Gligić
Ana Gligić. Foto: N1

Virusološkinja Ana Gligić kaže za N1 da se mnogo puta prevarila dajući ocene o koronavirusu, ali dodaje da ćemo, ako nas virus ponovo ne prevari i ne dođe do velikih mutacija, do polovine jula, na neki način, stati "za vrat" ovom virusu.

„Ja uvek prognoziram po onome što znam iz iskustva proučavajući viruse, ali virus nekad prevari nas. Sada se govori da će i Srbija imati neki svoj soj, to je previše, svaka zemlja hoće da ima svoj soj“, kaže Gligić za N1.

Doktorka objašnjava razlike između velikih i malih mutacija.

Pročitajte još:

„Na kom delu RNK će doći do promene je pitanje, a mutacije zavise od klime, zagađenosti, pesticidi, itd… Ako se mutacije dese na delovima koje su beznačajni, onda su mutacije male. Ako se dese na delu koji je odgovoran za stvaranje antitela, S protein, onda i male mutacije mogu da dovedu do velikih promena. Ako se više mutacija udruži, onda su veće promene u broju zaraženosti i broju umrlih, a mi imamo visok broj zaraženih“, kaže doktorka.

Ona dodaje da sada imamo visok broj zaraženih, visoku smrtnost i teške kliničke slike.

„To znači da se nešto promenilo. Ja sam rekla da nam je engleska varijanta došla prošlo leto, ali nismo imali dokaze za to. Za svet su važna područja Italije, Španije, Balkana, zato su dolazili Kinezi i Rusi, da pokupe dragocene materijale“, navodi doktorka Gligić.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar