Evropska agencija za lekove brani pristup odobravanja vakcine

Zdravlje 03. dec. 202009:40 > 09:41
Podeli:
Foto:Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews

Evropska agencija za lekove (EMA) brani svoj pristup za odobravanje vakcine za koronavirus navodeći da je "najprikladniji mogući", dok je Velika Britanija već dala zeleno svetlo za vakcinu američkog Fajzera (Pfizer) i nemačkog Bajonteka (BioNTech).

EMA treba da se sastane najkasnije 29. decembra da odluči da li će dati uslovno odobrenje za vakcinu koju su razvili američki gigant Fajzer u partnerstvu sa nemačkom biotehnološkom firmom Bajontek.

Sa britanske strane više članova vlade ocenilo da je izlazak iz EU zemlji omogućio da ubrza odobrenje vakcine pre svojih evropskih suseda tako što se oslobodila zajedničkih propisa.

Pročitajte još:

Britanija u periodu tranzicije do 31. decembra, tehnički podleže propisima EU, uključujući i po pitanju lekova, ali je odobrila novu vakcinu na osnovu vanredne mere.

„EMA ocenjuje da je uslovno odobrenje upotrebe vakcine regulativni mehanizam koji najviše odgovora u suočavanju sa hitnom situacijom izazvanom sadašnom pandemijom“, navela je evropska agencija za Frans pres.

U hitnim situacijama za javno zdravlje laboratorije mogu da traže od evropske agencije uslovno odobrenje da bi se jako ubrzao proces koji obično traje nekoliko godina.

Prema evropskom regulatornom telu to znači jedan „solidan i kontrolisan“ okvir za proučavanje podataka laboratorija i važnih kliničkih proba pre donošenja bilo kakve odluke.

„To su neophodni elementi da se obezbedi visok nivo zaštite građana za vreme masovne kampanje vakcinacije“, dodala je evropska Agencija.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar