Nova procena, koja je sprovedena po nalogu Evropske komisije, zaključila je da je 10 nitrozamina pronađenih u hrani kancerogeno.

Novo mišljenje Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) otkrilo je da je 10 nitrozaminskih supstanci, koje se nalaze u mnogim prerađenim namirnicama, kancerogeno, zaključivši da su trenutni nivoi izloženosti tim supstancama „zdravstveni problem“ za sve uzraste.

Procena, koja je objavljena u utorak (28. marta), fokusira se na rizik za javno zdravlje zbog prisustva takozvanih „nitrozamina“ u hrani.

Ova hemijska jedinjenja se formiraju u hrani tokom njene pripreme i obrade i mogu se naći u nizu prehrambenih proizvoda. Pre svega, nizamina ima u suhomesnatim proizvodima, prerađenoj ribi i pivu, ali ih ima i u mlečnim proizvodima, soja sosu i fermentisanoj, kiseloj i začinjenoj hrani.

Međutim, najvažnija grupa namirnica koja doprinosi izloženosti nitrozaminima su meso i proizvodi od mesa.

Foto: Shutterstock

Nova procena, koja je sprovedena po nalogu Evropske komisije, zaključila je da je 10 nitrozamina pronađenih u hrani kancerogeno, što znači da izazivaju rak, i da su genotoksični, što znači da mogu oštetiti DNK.

„Da bismo osigurali visok nivo zaštite potrošača, kreirali smo najgori scenario za našu procenu rizika“, objasnio je u izjavi Diter Šrenk, predsednik EFSA panela za zagađivače u lancu ishrane.

Pretpostavlja se da svi nitrozamini koji se nalaze u hrani imaju „isti potencijal da izazovu rak kod ljudi kao najštetniji nitrozamin, iako je to malo verovatno“, dodao je on.

Agencija EU je izvršila svoju procenu potencijalne štete koju nitrozamini nanose ljudima i životinjama. Na osnovu zaključaka, Šrenk je rekao da, za sve starosne grupe širom populacije EU, „nivo izloženosti nitrozaminima u hrani izaziva zdravstvenu zabrinutost“.

Pročitajte još:

Međutim, u proceni je naglašeno da postoje praznine u znanju o prisustvu nitrozamina u određenim kategorijama hrane i da nedostaju podaci o nizu važnih kategorija hrane.

Mišljenje dolazi u trenutku kada se zahuktava debata o upotrebi nitrata i nitrita – koji se obično koriste kao konzervans za sušenje mesa i drugih kvarljivih proizvoda. Nedavno, 27. marta, francuski ministar poljoprivrede Mark Fesneu predstavio je plan za smanjenje upotrebe ovih konzervanasa.

„Između 2023. i 2024. godine, maksimalni sadržaj nitrita u nekoliko masovno proizvedenih mesnih proizvoda (kuvana šunka, sveže kobasice, suve kobasice) biće značajno smanjen“, navodi se u saopštenju francuskog ministarstva poljoprivrede.

***

Bonus video: dr Katarina Bajec: Meso utiče na raspoloženje, vegetarijanci podložniji depresiji

Komentari

Svi komentari (0)