Foto: Wavebreak / Profimedia

Visok krvni pritisak je jedan od sedam faktora koji doprinose bolestima srca. Verovatno ste upoznati da je ishrana siromašna natrijumom i bogata kalijumom važna za snižavanje krvnog pritika, ali ispostavilo se da u tome mogu da pomognu i neki začini.

Prema studiji iz septembra 2021. objavljenoj u American Journal of Clinical Nutrition, ljudi koji su jeli više bilja i začina, posebno cimet, kurkumu i origano, zabeležili su niže vrednosti krvnog pritiska 24 sata kasnije, piše N1.

Rezultat bi trebalo uzeti s rezervom s obzirom na to da je u studiji učestvovalo samo 71 osoba, starosti od 30 do 75 godina. Ipak, rezultati bi mogli da podstaknu na buduća opsežnija istraživanja na ovu temu.

Pročitajte još:

Svaka od 71 osobe imala je bar jedan faktor rizika za razvoj srčanih bolesti i spadala je u kategoriju prekomerne težine ili je bila gojazna. Nakon 12-satnog posta izmeren im je krvni pritisak, visina, težina, obim struka, šećer u krvi i fleksibilnost arterija. Zatim su naredna 24 sata nosili aparate za merenje krvnog pritiska.

Učesnici su podeljeni u tri grupe, na onu koja je imala ishranu sa malo začina – 0,5 grama dnevno, umerno začinjenu ishranu – 3,3 grama dnevno i ishranu bogatu začinima – 6,6 grama dnevno.

Naučnici su utvrdili da je ishrana s visokim udelom začina rezultirala zdravijim 24-satnim očitavanjima krvnog pritiska. Holesterol, šećer u krvi, funkcija arterija i ostale kategorije nisu se promenile.

„Efekat bilja i začina na snižavanje krvnog pritiska u prosečnoj zapadnjačkoj ishrani bili su za mene iznenađujući. Ovo je potpuna novost“, rekla je jedna od vodećih autorki studije Peni Kris-Eterton za Medical News Today, prenosi Index.hr.

Krvni pritisak mogu da povise natrijum, alkohol i kofein, dok ga snižavaju kalijum, magnezijum, kalcijum, gubitak težine, telesna aktivnost i neki vitamini, uključujući folat i vitamin D.

***

Bonus video: Zdravo misli o aneurizmu abdominalne aorte

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar