Foto: Varin Rattanaburi / Panthermedia / Profimedia

Najčešći simptomi dijabetesa su preterana žeđ i suvoća usta, ali lekari upozoravaju da postoje i suptilniji znakovi koji upozoravaju da biste mogli imati ovaj problem, od kojih se čak dva javljaju dok ste u WC-u.

Kako donosi The Sun, mnogi ljudi s dijabetesom često zanemaruju ova dva simptoma, a zapravo su jasan pokazatelj povišenog šećera u krvi, prenosi Index.

Pročitajte još:

Učestalo mokrenje

Jedan od simptoma koji ukazuju da biste mogli imati dijabetes je učestalo mokrenje, upozoravaju lekari. Naime, ako su vam nivoišećera u krvi previsoki, to tera tečnosti iz vaših ćelija. To zauzvrat povećava količinu koja se isporučuje bubrezima zbog čega osećate potrebu za češćim mokrenjem.

Ako primetite da često ustajete usred noći kako biste otišli na WC, to je zato što vaši bubrezi ne mogu zadržavati urin te ga se moraju rešiti, što je jedan od glavnih znakova dijabetesa.

Foto:shutterstock

Urinarne infekcije

Osim učestalog mokrenja, lekari upozoravaju da su česte urinarne infekcije takođe znak upozorenja. U slučaju da primetite kako vas peče pri mokrenju ili osećate senzacije u području bešike, vrlo je verovatno da biste mogli imati dijabetes.

Iako se javlja retko, krv u mokraći takođe je jedan od simptoma dijabetesa, piše The Sun.

***

BONUS VIDEO: Prof. dr Nebojša Lalić: Novi lekovi za dijabetes

Komentari

Svi komentari (0)