elektronske cigarete
Foto: Oleg Baliuk / Alamy / Alamy / Profimedia

Elektronske cigarete konzumiraju sve mlađi, čak i osnovci.

Sve češće čujemo kako deca koja su sedmi razred, pa i mlađa, kupuju elektronske cigarete i puše ih. Ova nimalo prijatna vest sve više uznemirava, te se postavlja pitanje koliko to zapravo narušava zdravlje osoba u razvoju.

O tome za naš portal govori doktorka Snežana Rsovac, pulmološkinja sa Univerzitetske dečje klinike Tiršova.

„To je strašno, a pritom i još mlađa deca konzumiraju te cigarete. To pravi opstrukciju i zapaljenje na disajnim putevima. To je nešto što apsolutno ne bi smelo da se prodaje deci, ali ona neretko do toga dođu ispod ruke, naruče preko interneta“, upozorava naša sagovornica.

Doktorka kaže da su takve cigarete zapravo sa vrlo malom količinom nikotina, ali sve ostalo što ispunjava aromatizaciju pokreće zapaljenske procese.

„Postoji i dokaz da je jedna tinejdžerka u Americi završila na respiratoru zbog elektronskih cigareta. Mi zapravo ne znamo ateste, ne znamo sastave tih cigareta, ne znamo ništa i samim tim ne znamo koliko su zapravo opasne.“

Doktorka kaže da elektronske cigarete uopšte ne treba porediti sa klasičnim jer su i jedne i druge štetne na svoj način.

Ona ističe da je konzumiranje cigareta, i elektronskih, loše i za odrasle, a kod dece je nedopustivo.

Dokorka izdvaja i simptome kod mladih koji pokazuju posledice usled konzumiranja elektronskih cigareta.

„To su kašalj, otežano disanje, gubitak koncentracije, zamaranje. Dugoročna posledica može da bude hronična opstruktivna bolest pluća.“

Pročitajte još:

Tu bolest karakteriše smanjenje protoka vazduha u disajnim putevima. Ograničenje protoka vazduha je progresivno i udruženo sa zapaljenjskom reakcijom pluća na štetne čestice ili gasove.

Kod hronične opstruktivne bolesti pluća reč hronična znači da se bolest ne povlači, a opstruktivna – da je delimično blokiran protok vazduha u disajnim putevima.

Kod bolesnika sa HOBP manji su otvori disajnih puteva. U njih ulazi manje vazduha zato što su zidovi disajnih puteva zadebljali i otečeni, disajni putevi su stisnuti pod uticajem malih mišića koji ih okružuju i u njima se stvara sluz koju bolesnik iskašljava, pišu na sajtu Instituta za plućne bolesti Vojvodine Sremska Kamenica.

U uznapredovalom stadijumu oboljenja, kada je kiseonik u krvi znatno niži, bolesnicima je neophodna upotreba kiseonika preko aparata.

BONUS VIDEO: Endokrinološke bolesti modernog doba

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar