srčane bolesti kod mladih
Lepo vreme Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Zdrav, prav, mlad i samo se odjednom sruši na ulici ili sportskom terenu, pa se ispostavi da je srce… Nažalost, sve je više takvih slučajeva. Kako na vreme prepoznati znakove koji upućuju na srčane bolesti kod mladih osoba i šta je najbolje činiti, savetuje dr Nikola Stojković.

Doktor priča šta se u praksi pokazalo kao sumnjiva tegoba, pa onda lekari opšte medicine mlade osobe dalje šalju kod specijaliste, tj. kardiologa jer posumnjaju da je u pitanju problem sa srcem.

Bol kao znak srčane bolesti kod mladih

„Posebno u ove dane prelaznog perioda, kada se vreme menja, mogu da se jave bolovi u grudima. Međutim, ti bolovi mogu da nastanu iz više razloga – od koštano-zglobnog sistema, mogu biti od upale mišića, od stresa, ali i od kardiovaskularnog sistema. Zato je važno za početak popričati sa pacijentom o tome kada su nastali bolovi, da li se pojačavaju prilikom napora, da li se šire i kako jer, recimo, bol od srca obično se širi u levu ruku.“

Nakon toga radi se EKG, kaže doktor.

„Tako ćemo videti da li reč o nekom angenoznom bolu ili predinfarktnom stanju. Takođe, savetujemo da se uradi kompletna krvna slika i enzimi koji ukazuju na simptome povezane sa srčanim mišićem.“

Najopasniji miokarditis

Doktor kaže da su u svemu tome vrlo opasni miokarditisi, tj. zapaljenje srčanog mišića, jer ih je teško prepoznati.

„Kod miokarditisa je vrlo važno mirovanje, ali znakovi su često neprepoznati, pa je moguće da bez terapije i lečenja, a posle bilo kakve veće fizičke aktivnosti dođe do smrtnog ishoda“, upozorava dr Stojković.

I to se, između ostalog krije iza onih tužnih vesti koje nam stignu – da je mlad čovek odjednom umro, a prethodno mu nije bilo ništa.

Zato znakove koji mogu da ukazuju na problem sa srcem nikako ne treba zanemariti. Ipak, to nije lako jer se oni često poklope sa nekim drugim, manje ozbiljnim zdravstvenim tegobama, a koje muče mnoge.

Pročitajte još:

Simptomi i malaksalost, mučnina

„Blaži infarkt može da prođe i bez simptoma, ali često se kao pokazatelj javlja neprepoznati bol u grudima. On nije dovljno jak da bi alarmirao pacijenta i to je opasno. Znak mogu da budu i malaksalost, hladno preznojavanje, mučnina, povraćanje, koji se javlaju i kod drugih oboljenja. Tada mi ipak savetujemo pacijentima da urade jedan opšti medicinski pregled i analize da bismo bili sigurni da li je srce u pitanju ili ne“, kaže dr Stojković kako je opasno zanemariti bilo koju od ovih tegoba.

I u slučaju da zatreba, nakon toga se pacijent šalje dalje specijalisti kako bi se odredile dalje pretrage i dala prava terapija.

Doktor napominje i da je donekle moguće preduprediti probleme sa srcem.

„Manjak fizčke aktivnosti, neadekvatna ishrana, stres, ali i nezalečene prehlade u kombinaciji sa promenom vremena – okidači su za miokarditis koji je najčešći uzrok nagle smrti kod mladih. Zato o tome treba da vodimo računa uvek, zaključuje doktor.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Delta soj