Foto:Shutterstock

Ljudi se ponekad plaše da koriste niskokalorijske zaslađivače jer nisu sasvim sigurni u njihovu zdravstvenu bezbednost. Pritom zaboravljaju, a možda i ne znaju, da se oni nalaze u velikom broju namirnica koje svakodnevno konzumiraju.

Kako objašnjava profesorka dr Budimka Novaković, dijetoterapeut sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, niskokalorijski zaslađivači se široko koriste u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, piše RTS.

U prehrambenoj industriji se koriste kao zamena za šećer, da bi se snizila energetska vrednost prehrambenog proizvoda, ili da bi se stvorio nov prehrambeni proizvod koji mogu koristiti i osobe koje ne žele ili iz zdravstvenih razloga ne treba da koriste šećer.

Niskokalorijski zaslađivači se najčešće koriste u bezalkoholnim napicima, slatkišima i drugim proizvodima konditorske industrije, kao i u prerađevinama od voća.

Različiti mlečni napici kao što su na primer voćni jogurt ili mlečni deserti mogu da nose oznaku „sa smanjenom količinom šećera“ ili „sa malo kalorija“, što znači da je jedan deo šećera zamenjen niskokalorijskim zaslađivačima.

„Prehrambena industrija koristi niskokalorijske zaslađivače u proizvodnji dijetetskih proizvoda različitih namena: za kontrolu telesne mase, za osobe koje imaju dijabetes ili povećane vrednosti triglicerida u krvi, za osobe sa prisutnim različitim drugim metaboličkim poremećajima. Farmaceutska industrija široko koristi niskokalorijske zaslađivače u proizvodnji dijetetskih suplemenata, sirupa i lekova. Prehrambena i farmaceutska industrija često koriste istovremeno više niskokalorijskih zaslađivača u istoj namirnici da bi se dobio što bolji prihvatljiviji sladak ukus namirnice“, naglašava dr Novaković.

Boza Majstor amater
Foto: Shutterstock

Stalno korišćenje zaslađivača – bolja kontrola telesne mase

Niskokalorijski zaslađivači imaju jednu važnu ulogu – smanjenje sadržaja šećera u nekom prehrambenom ili farmaceutskom proizvodu što donosi koristi potrošaču: smanjenje unosa šećera i energetskog unosa.

Pročitajte još:

Profesorka Budimka Novaković kaže da se stalnom zamenom šećera niskokalorijskim zaslađivačima postiže dugotrajno smanjenje energetskog unosa i bolja kontrola telesne mase.

Dugotrajna upotreba niskokalorijskih zaslađivača može da bude koristan dijetoterapijski instrument u prekomernoj telesnoj masi i gojaznosti, insulinskoj rezistenciji, dijabetesu, poremećajima masnih materija u krvi i u drugim bolestima preobilne ishrane.

„Niskokalorijski zaslađivači su dozvoljeni i stručno opravdani kod obolelih od dijabetesa i drugih bolesti preobilne ishrane. Kako niskokalorijski zaslađivači ne povećavaju apetit, niti insulinemiju i glikemiju njihova upotreba u bilo kom poremećaju tolerancije glukoze može pomoći u boljoj kontroli glikemije. Niskokalorijski zaslađivači su dokazana stručna pomoć u smanjenju telesne mase što pogoduje boljoj kontroli krvnog pritiska, vrednosti triglicerida u krvi i kardiovaskularnih bolesti“ dodaje dr Novaković.

Ne treba se plašiti E-broja

Iako dijetoterapeuti preporučuju upotrebu zaslađivača, ima pojedinaca koji nisu radi da ih koriste. Zbog čega je to tako? Prof. dr Budimka Novaković naglašava da potrošači nemaju dovoljno stručnih informacija o aditivima pa ni o niskokalorijskim zaslađivačima.

Niskokalorijski zaslađivači su aditivi, bez obzira da li su prirodnog ili sintetskog porekla. Aditivi koji se nalaze na tržištu moraju ispunjavati uslove koje im postavlja globalno Komisija Codex Alimentrijus-a (Codex Alimentarius Commission; CAC), u Evropskoj uniji Evropska agencija za bezbednost hrane (European Food Safety Agency; EFSA), a u Republici Srbiji Pravilnik o prehrambenim aditivima (Sl.glasnik RS, br. 63/2013). Svaki niskokalorijski zaslađivač koji prošao dugotrajna i veoma skupa istraživanja zdravstvene bezbednost dobija E-broj.

Potrošačima treba reći da postojanje E-broja u deklaraciji prehrambenog proizvoda predstavlja informaciju da je navedeni aditiv zdravstveno bezbedan.

Frape od banana i kivija Foto:Shutterstock

Zaslađivači ne povećavaju apetit

Dobrobiti od stalne upotrebe niskokalorijskih zaslađivača su velike: i zdravstvene, i socijalne i ekonomske. Treba imati na umu da zaslađivači ne povećavaju apetit, insulinemiju niti vrednost šećera u krvi! Mogućnost konzumiranja pića i namirnica bez šećera osnažuje socijalne kontakte, a smanjenim unosom šećera i kontrolom telesne mase smanjuju se novčani izdaci.

„Stalna zamena šećera zaslađivačima smanjuje unos šećera i energetski unos što doprinosi smanjenju telesne mase i održavanju postignute poželjne telesne mase. Kako zaslađivači ne povećavaju apetit, smanjenje unosa hrane će takođe doprineti smanjenju telesne mase. Niskokalorijski zaslađivači omogućuju osobama koje žele da smanje telesnu masu širok izbor namirnica pa čak hrane i pića sa slatkim ukusom“, zaključila je prof. dr Budimka Novaković.

***

Bonus video: Pazite da ne preterate – Trovanje alkoholom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram