Katarina Bajec Foto: Ivan Dinić/Nova S

Kada se javi akutni pankreatitis, enzimi umesto da vare hranu, počinju da „jedu“ sam pankreas.

Na šta prvo pomislite kada se javi bol u trbuhu?

Sigurna sam da je većini prva misao zapaljenje slepog creva. Neko će možda pomisliti na želudac, a neko će se setiti davno zaboravljenih kamenčića u žučnoj kesi.

Međutim, čini mi se da stalno zaboravljamo jedan skriveni organ, bez koga je život prosto nezamisliv, a to je pankreas.

Nalazi se iza trbušne duplje, a ispred kičme, i otuda i objašnjenje zašto bol koji potiče od pankreasa, često kreće iznenada, u gornjem delu trbuha i propagira se ka leđima.

Diprinosi varenju

Pankreas je, s jedne strane, endokrina žlezda. Dakle, direktno u krv oslobađa dva hormona: insulin i glukagon, i na taj način reguliše nivo šećera u krvi.

Pročitajte još:

Međutim, pankreas je i egzokrina žlezda. On oslobađa pankreasni sok, prepun digestivnih enzima, kroz pankreatični kanal, direktno u dvanaestopalačno crevo, odnosno duodenum, i učestvuje u varenju ugljenih hidrata, masti i proteina.

Pa tako, kada pojedemo jedan obrok, pankreasni enzimi omoguće da se on i svari. Međutim, kada se javi akutni pankreatitis, enzimi umesto da vare hranu, počinju da „jedu“ sam pankreas.

Akutni pankreatitis ili akutno zapaljenje pankreasa je jedno veoma dramatično, urgentno i životno ugrožavajuće oboljenje.

Razlozi za njegov nastanak su brojni. Najčešći je svakako prisustvo kamenčića u žučnoj kesi. Zbog toga, svaki nalaz kamenčića, peska ili mulja u žučnoj kesi zahteva pregled iskusnog abdominalnog hirurga, koji donosi odluku o daljem lečenju.

Međutim, nisu kamenčići jedini razlog. Akutni pankreatitis može da se javi i kod potpuno zdravih ljudi, bez prethodnih bolesti. Dovoljna je jedna čaša piva, ili malo jači, masniji obrok, pa da osvanemo sa jakim bolom u trbuhu, dijagnozom akutnog pankreatitisa i potrebom za hitnom hospitalizacijom.

Kod hirurga po pomoć

Akutni pankreatitis leči abdominalni hirurg.

Pročitajte još:

Protokoli lečenja su se kroz vreme menjali, kao i smrtnost usled primenjenog lečenja. Danas se iskusan hirurg trudi da hirurško lečenje odloži, sanira kompletno opšte i lokalno stanje pacijenta, a potom, u mirnoj fazi primeni adekvatno hirurško lečenje, u zavisnosti od medicinskih indikacija.

Osim u izuzetnim slučajevima usled lokalnih i sistemskih komplikacija, kada je hitno hirurško lečenje neophodno.

Ovakvim pristupom, smrtnost pacijenata sa akutnim pankreatitisom smanjena je višestruko.

***

Bonus video: Zdravo misli

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare