Dr Grujičić srušila zabludu o pušačima i koroni

Zdravlje 01. jan. 202113:04 > 13:12
Podeli:
dr danica grujičić
Foto: Printscreen/Tv Prva

Teška godina je za nama jer je korona odnela mnoge živote i ostavila brojne posledice, a posebno je teško bilo onkološkim pacijentima koji zbog pandemije često nisu mogli da se leče kako treba. Prof. dr Danica Grujičić, načelnica Instituta za onkologiju i radiologiju, otkriva šta se promenilo u terapiji najtežih pacijenata i da li su tačne tvrdnje da su pušači zaštićeniji od kovida 19.

„Za najteže bolesnike sada je lečenje potpuno drugačije nego pre četrdesetak godina kada sam ja počinjala kao lekar. Znali smo za neke pacijente da odlaze za šest meseci, a mi nismo mogli ništa da uradimo. Onda su se pojavili nova dijagnostika, novi lekovi, mogli ste na vreme da uradite operacije i to je dalo šansu određenom procentu pacijenata da žive duže. Karcinom dojke je danas postao bolest s kojom se živi, takođe i metastatski melanom, kao i karcinom pluća. Danas nije više kao što je bilo kad vam kažu da imate karcinom da ste osuđeni na smrt. Lečićete se i vi ćete sa tom svojom bolešću živeti 20, 30, 40 godina ako je tumor miran, ako se drži pod kontrolom lekovima koje dobijate“, kazala je prof. dr Danica Grjučić jutros za TV Prva.

Pročitajte još:

Doktorka je istakla i da su psiholozi jako važni jer je optimizam u lečenju bitan.

„Pacijenti koji imaju podršku porodice mnogo bolje prolaze. Zato je potrebno da imate psihologa i psihijatra da pomognete tim ljudima da vrate veru u budućnost, da veruju u izlečenje jer onda žive daleko, daleko kvalitetnije“, kazala je doktorka i istakla da pacijenti koji imaju pozitivan odnos često izenade i njih lekare.

Ona je kazala i da je dobro što će ljudi u Srbiji moći da biraju vakcine protiv korone i da su sve vakcine proverene. Takođe, istakla je i da nisu tačni navodi da su pušači otporniji na virus korona.

„To su priče za malu decu. Ja nažalost znam mnoge koji su sada otkrili tumor na plućima jer su uradili skener pluća zbog korone. Onda se pokazalo da nemaju samo koronu već i tumor na plućima. Mnogi su se izlečili od kovida 19, ali sada ide ona teža priča, lečenje od karcinoma pluća. Zato, posebno ženama koje bi da sutra budu majke, poručujem da ne puše, ako ikako mogu. Ne treba vam to“, kazala je doktorka i istakla da pušači s vremena na vreme treba da pregledaju pluća iako nemaju nikakve simptome jer 95 odsto obolelih od raka pluća jesu pušači.

Profesorka Grujičić je navela i da u borbu protiv korone, osim vakcinom, treba da idemo i zdravom ishranom.

„Dva puta nedeljno treba da se nađe vreme za treninge, oko sat i po, dva sata. Plivanje je odlično za kosti i zglobove. Vrlo je važno da se čovek bavi nekom fizičkom aktivnošću“, kazala je doktorka i dodala da hranu uglavnom kupuje na pijaci.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar