vakcinacija dijaspora
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Profesorka dr Ljiljana Gojković Bukarica sa Institituta za farmakologiju i kliničku farmakologiju beogradskog Medicinskog fakulteta, smatra da je po pitanju treće doze vakcine protiv korona virusa idealno uzeti tu dodatnu, tzv. buster dozu, istog proizvođača.

„Za sada ne postoji zvanična preporuka nekog relevatnog tela za kombinovanje vakcina, poput SZO, EMA, FDA… Zemlje koje su to radile nisu imale dovoljno količina vakcina istog proizvođača. I kao što je rekao dr Predrag Kon, stav vakcinologije koji do sada važi je jasan – ići sa istim proizvođačem“, rekla je dr Bukarica.

Pročitajte još:

Ona je navela da su rezultati istraživanja obavljenih u Kini i UAE, pokazali da treća doza kineske Sinofarm vakcine, koju je primio najveći broj vakcinisanih u Srbiji, pokazuje veliku efikasnost, odnosno, kod starijih od 60 godina povećava nivo antitela za cak 100 odsto, a kod ostalih ispitivanih grupa za 50 do 75 procenata.

„Kineska vakcina se još jednom pokazala kao odlična, ovaj put kad je u pitanju davanje treće doze. Upotreba treće doze ove vakcine apsolutno je bezbedna i čak korisna za sve populacije“, kaže dr Gojković Bukarica.

Ona je istakla da je prioritet, ipak, vakcinacija što većeg broja ljudi sa prve dve doze vakcine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)