Dr Bajec: Sideropenijska anemija je česta skoro kao prehlada

Zdravlje 24. maj. 202207:16
Podeli:
Katarina Bajec Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

Ako bismo hteli da definišemo anemiju na najjednostavniji način, onda bi to bio manjak zdravih crvenih krvnih zrnaca. Dakle, ne manjak ukupnog broja crvenih krvnih zrnaca, već nedovoljan broj onih zdravih, koji treba da prenesu kiseonik do svih tkiva i organa, bez čega nema života.

Svaka anemija uvek ima svoj uzrok, koji mora da se ispita i adekvatno lečiti.

U zavisnosti od uzroka, postoje i različiti tipovi anemija, ali svakako jedna od najčešćih jeste anemija usled nedostatka gvožđa, odnosno sideropenijska anemija.

Iako ovu vrstu anemije često vezujemo za mlađe žene i obilno menstrualno krvarenje, kod oko 15 % njih u osnovi i obilnih menstrualnih krvarenja, i posledične anemije, nalazi se, zapravo, neki hematološki poremećaj i sklonost ka krvarenju.

Procenjuje se da je sideropenijska anemija skoro jednako česta kao i prehlada, što dovoljno govori o tome koliko je važno ovo stanje ozbiljno shvatiti, tragati za uzrokom, i lečiti u skladu sa tim.

Pročitajte još:

Tim pre, što ona nije rezervisana samo za žene, može da se javi ravnopravno i kod žena i kod muškaraca, a još važnije od toga, anemija često nije bolest za sebe, već simptom različitih, ozbiljnih, pa čak i životno ugrožavajućih stanja, poput krvarenja, ali i određenih malignih bolesti, posebno gastrointestinalnog trakta.

Iako se kao prvi simptomi anemije usled nedostatka gvožđa uvek navode umor i malaksalost, nisu jedini. Anemiju mogu da prate manjak koncentracije i kognitivnih sposobnosti, promene raspoloženja, poremećaj srčanog ritma, opadanje kose, problemi sa noktima, mučnina, gubitak apetita i drugo.

U slučaju pojave bilo kojih simptoma pravi put je poseta lekaru i provera krvne slike, koja će pokazati o kom tipu i stepenu anemije je reč.

Kada govorimo o lečenju, jedna od najčešćih grešaka jeste takozvano „samolečenje“, hranom, suplementima, i ostalim sredstvima. Anemiju leči lekar-hematolog, adekvatnim dozama preparata gvožđa. Uzimanje malih doza, kao i nedovoljno dugo uzimanje terapije su neke od najčešćih grešaka koje pacijenti prave.

Takođe, svi oni koji upražnjavaju ishranu bez životinjskih namirnica, treba da obrate pažnju, jer još jedna od čestih zabluda jeste da je gvožđe poreklom iz biljnih izvora efikasnije u poređenju sa gvožđem iz životinjskih izvora, poput mesa i džigerice.

Gvožđe iz životinjskih izvora predstvalja takozvano HEM-gvožđe, koje se znatno brže resorbuje u odnosu na non-HEM-gvožđe iz biljnih izvora.

Zato je važno, posebno za vegetarijance i vegane, ali i za sve ostale, da periodično proveravaju krvnu sliku i, ukoliko se pokaže potreba, uvede adekvatna terapija indikovana od strane lekara, u dovoljnoj dozi i dovoljno dugo vremena, kako bi se svi depoi gvožđa adekvatno nadoknadili, a anemija stavila pod kontrolu i izlečila.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar