Dr Bajec: Pravi razlog što se akne javljaju i nakon 30. godine

Zdravlje 14. mar 202220:35
Podeli:
Foto: Shutterstock

Oko 90% ljudi širom sveta, u nekom periodu svog života ima problem sa aknama. Pronalaženje samog uzroka akni, svakako nije jednosmerna ulica. Genetika može da bude predisponirajući faktor, hormonski poremećaji takođe (u prvom redu sindrom policističnih jajnika), ali često sam uzrok može da ostane i nepoznat.

U osnovi njihovog mehanizma nastanka, ključna su tri momenta: pojačana funkcija već uvećanih lojnih žlezda, zadebljali površinski sloj kože, i prisustvo bakterije, koja se inače normalno nalazi na koži, Propionibacterium acnes ili, prema novoj nomenklaturi, Cutibacterium acnes.

Kada kažemo akne, s pravom prvo pomislimo na tinejdžere i mlade ljude. Međutim, nisu pošteđeni ni stariji. I nije retko, posebno kod žena, da se ovaj problem javi i nakon tridesete godine.

Razlog za njihovu pojavu u kasnijem životnom dobu najčešće bude prekomerna anti-age nega. Nakon tridesete godine, posebno žene, započinju sa korišćenjem različitih preparata protiv starenja. Uglavnom se radi o masnim kremama sa uljima i silikonima, što, zajedno sa njihovom prekomernom upotrebom, dovede do zatvaranja izvodnih kanala lojnih žlezda i posledičnog nastanka akni.

Jedno od čestih pitanja jeste da li ishrana utiče na pojavu akni?

Dosadašnje studije nisu utvrdile jasnu uzročno posledičnu vezu, ali neki opšti savet svakako jeste da se izbegavaju procesovana hrana, gazirani napici, kao i prerađeni šećeri.

Pored ishrane, zabluda je da sunce i solarijum pogoduju aknama. Oni dovode do dodatnog zadebljanja površinskog sloja kože, što otežava eliminaciju sekreta lojnih žlezda i pogoduje razvoju akni.

Treba imati u vidu da akne nikako nisu samo estetski, već su i ozbiljan psiholški problem, i tako im se mora pristupiti. Vrlo često nesigurnost i problem sa samopouzdanjem, koje inače nosi tinejdžersko i adolescentno doba, sa pojavom akni bude dodatno potencirano. Upravo zato se akne moraju adekvatno i na vreme tretirati, a jedini pravi put jesu pregled i lečenje iskusnog dermatologa.

Pročitajte još:

Nažalost, od 90 % osoba sa problemom akni, svega 10 % njih dođe do dermatologa.

Većina se leči samostalno, i tada prave ozbiljne greške u kućnoj nezi.

Najčešće je reč o prekomernom i preagresivnom čišćenju lica, grubim pilinzima, kao i korišćenju neadekvatnih sapuna i losiona, a neretko i čistog alkohola.

Sve zajedno dodatno isušuje kožu i aktivira, već prekomerno aktivne, lojne žlezde, uvodeći pacijente u jedan začarani krug, koji se često završava sa ožiljcima kako na koži, tako i u psihološkom smislu. Da bismo sprečili da greške ostave trajne ožiljke i na koži i na duši, ne treba gubiti vreme već se sa pojavom prvih akni treba obratiti lekaru. Važno je znati da su akne oboljenje, koje leči dermatolog, kako sistemskom terapijom derivatima vitamina A (isotretinoin), tako i lokalno.

Sistemsku terapiju nikako ne treba uzimati samoinicijatvno, jer su u tom slučaju neželjena dejstva moguća. Samo ispravno i pravovremeno lečenje, pod kontrolom dermatologa, jedini su garant da će akne biti trajno izlečene bez ožiljaka.

***

Bonus video: Zdravo misli tema Akne

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar