Dr Bajec: Vitamin D štiti od kancera, pomaže kod mršavljenja

Emisije 24. okt. 202008:48 > 11:34
Podeli:

Doktorka Katarina Bajec bila je gošća jutarnjeg programa televizije Nova S "Probudi se", gde je ukazala ne veliki značaj vitamina D za naš organizam, počev od smanenja rizika za dobijanje kancera, pa do pomoći u mršavljenju.

„To je jedan od retkih vitamina za čiji nedotatak zaista treba da brinemo“, kaže doktorka Bajec i poručuje da je vitamin D važan za zdravlje kostiju i zuba, ali i za kardiovaskularni sistem.

„Poželjan je i za gubljenje kilograma, smanjuje apetit“, kaže doktorka Bajec, i dodaje da je važan i za imunitet, a to je značajno u borbi protiv virusa.

Vitamin D pomaže i u smanjenju rizika od karcinoma, tvrdi doktorka.

„On kontroliše oko tri posto našeg genoma, a tu su uključeni geni odgovorni za nastanak karcinoma dojke, prostate i debelog creva“, objašnjava Bajec.

Kao simptome koji ukazuju na to da nam nedostaje D vitamin, ona izdvaja umor, česte infekcije, bolove u mišićima i leđima, opadanje kose… Ističe i da oko 60 gojaznih ljudi ima problem sa nedostatkom vitamina D.

Doktorka Bajec ukazuje i na to da se preko 80 odsto vitamina D sintetiše u koži. Ipak, upozorava da nije svako sunce zdravo, pa zato ne treba kožu preterano izlagati.

„10-15 minuta zdravog Sunca, kada je ono dovoljno visoko i kada je senka manja od nas“ objašnjava doktorka.

Vitamin D se može nadoknaditi unosom iz namirnica, a ima ga u masnoj ribi, žumancu, mlečnim proizvodima, soku od pomorandže, pečurkama…

Doktorka Bajec, ipak, poručuje da bilo kakve suplemente i nadoknadu ne treba praktikovati n svoju ruku i bez konsultacija sa lekarom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar