Dirljiva priča o sestri čija smrt od korone se prećutkuje

Zdravlje 17. apr. 202109:59 > 11:19
Podeli:
Vukosava Rajković
Vukosava Rajković. Foto: Privatna arhiva

Vukosava Rajković, medicinska sestra koja je radila u Gerontološkom centru Mataruška banja preminula je od posledica kovida 19. Priča o njoj postavlja neka važna pitanja na koja ne smemo da zaboravimo.

Piše: Prim. dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti

Priču o Vukosavi Rajković započinje njena sestra.

„Moja sestra je imala više od 30 godina radnog staža. Bila je najstarija sestra u službi. Iako je pre nekoliko godina na poslu dobila hepatitis B, kao profesionalnu bolest, a pre dve godine joj je odstranjena i štitna žlezda, ona je i po izbijanju epidemije kovid 19 nastavila da radi. Borila se sa visokim krvnim pritiskom. Ipak, radila je i u karantinskim uslovima, a posle toga i u smenama od 24 časa. Nije otišla na bolovanje. Loše se osećala i bila je baš premorena. Sklanjala se od članova porodice kako ne bi nekog zarazila, jer je u centru bilo pozitivnih osoba.
Razbolela se u decembru prošle godine. Nepunih nedelju dana nakon svoje poslednje smene od 24h, hospitalizovana je. Njeno stanje se pogoršavalo, pa je ubrzo stavljena na respirator.

Preminula je posle tri nedelje bolničkog lečenja, šest dana pre svog 61. rođendana“, priča za Nova.rs Vukosavina sestra.

Članovi porodice ove požrtvovane žene su posle njene smrti želeli da se i njeno ime pomene na spisku preminulih zdravstvenih radnika u borbi sa koronom da bi joj se na taj način ukazalo poštovanje koje je zaslužila.

Pročitajte još:

Ipak, njena smrt nije nigde objavljena, iako je bila jedina aktivna medicinska iz Kraljeva koja je preminula. Na poslednje putovanje ispratile su je kolege iz službe, ali ne i bilo ko iz rukovodstva ustanove u kojoj je provela ceo svoj radni vek.

Pozivu da se ime Vukosave Rajković stavi na spisak zdravstvenih radnika čije je živote odneo koronavirus, odazvali su se iz Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Članovi bliže porodice – suprug Milan, dve ćerke i petoro unučadi smatraju da će njena duša naći svoj mir ako i drugi budu razumeli šta su želeli da učine za nju objavljivanjem ove priče.

Vukosava Rajković
Vukosava Rajković. Foto: Privatna arhiva

Bez toga, kažu, ostalo bi im samo večno preispitivanje – da li je, zaista, potrebno i vredno žrtvovati se, ako tu žrtvu drugi ne priznaju?

„Sve što želimo je samo to, da ime naše Vukosave vidimo na spisku onih koji su izgubili život radeći svoj posao“, kažu članovi porodice.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar