Podeli:
Foto: Vladimir Astapkovich / Sputnik / Profimedia

Internetom kruže brojni recepti i saveti za pravljenje sredstava za dezinfekciju koji nisu provereni i jako često nemaju nikakvog efekta na koronavirus. Iako je dobra stvar kod ovog virusa što je relativno neotporan na mnoga sredstva, važno je da znamo kako se tačno ta sredstva prave.

Zato su sa Medicinskog fakulteta u Banjaluci izdali zvanične savete i smernice za pravljenje sredstava za dezinfekciju, koje mogu da vam olakšaju posao. Kako navode, najefikasniji proizvodu za definfekciju su:

70% etanol: pravi se od 67g (73mL) 96% etanola + 33g (27mL) prokuvane i ohlađene, ili destilovane vode. Voda mora biti hladna, jer će u suprotnom pri mešanju ispariti etanol i dobijamo nižu koncentraciju koja neće ostvariti efekat dezinfekcije. Koronavirus se uništava u roku od jednog minuta.

Oni napominju da rakija nije sredstvo za dezinfekciju, jer sadrži 40-50% alkohola, što nije dovoljno da ubije virus.

Za sve koji žele da imaju maramice za dezinfekciju, a gotovo je nemoguće naći ih bilo gde, savet je da se uzmu obični papirni ubrusi ili maramice, i nakvase 70% alkoholom. Ovakve maramice zatim čuvajte u kutiji koja ne propušta, i možete da ih koristite za dezinfekciju ruku ili površina.

Deterdženti za sudove ili za veš, kao i šamponi za kosu: svi su vrlo efikasni kao sredstva za dezinfekciju površina, jer natrijum-lauril-sulfat ovde ostvaruje dezinfekciju, a on je sastojak svih ovih proizvoda. Dobri su za dezinfekciju porvšina. Nakon 2-3 minuta porvšine isprati sa vodom.

Pročitaj još:

Natrijum-hipohlorit NaOCl (Domestos, Varikina): pomešati 1:50, tj. 1mL Na-hipohlorita sa 50 mL vode ili prema uputstvu na ambalaži (20 mL Domestosa ili Varikine + 980 mL vode) – vrlo je efikasan za dezinfekciju površina, a dokazano je od strane Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) da je već u koncentraciji od 0,1% efikasan u uništavanju virusa COVID-19. Koronavirus se uništava u roku od pet minuta.

Oni napominju da je neophodni biti oprezan prilikom izrade ove mešavine, jer usled isparljivosti natrijum-hipohlorit nagriza disajne puteve. Koristiti hladnu vodu kako bi se smanjilo isparavanje. Rastvor se pravi svež i kao takav koristi (jednom dnevno). Za dezinfekciju hodnika, stepeništa i slično, doza se mora povećati za 50%: 30 mL Varikine ili Domestosa pomešati sa 980 mL (oko 1L) vode. Pre korišćenja rastvor mora da se promeša.

0,5% vodonik peroksid: napraviti od 3% vodonik-peroksida, tako što se 20 mL 3% vodonik-peroksida pomeša sa 80 mL prokuvane i ohlađene vode ili bočicu od 100 mL 3% vodonik-peroksida i razblažiti sa vodom (prokuvane i ohlađene) do 0,5L. Ovaj rastvor može da se koristi i za dezinfekciju ruku i površina.

Benzalkonijum-hlorid (Asepsol): rastvor 0,1% se dobija rastvaranjem 20mL asepsola u 980mL vode. Ova koncentracija se koristi za dezinfekciju ruku i porvšina. Efikasan je za dezinfekciju, ali najslabiji od svih prethodno navedenih za uništavanje koronavirusa.

Pored ovih sredstava, kao dezinficijensi za uništavanje koronavirusa deluju još i:

– povidon-jod 10%

– izopropanol

– natrijum-hlorit (NaClO2)

– formaldehid

U njihovom zaključku na kraju navode da je istraživanjem pokazano da se srodni virusi (SARS, MERS HCoV) virusu SARS-CoV-2 mogu zadržati na površinama kao što su metal, staklo, plastika do devet dana, ali se mogu efikasno inaktivisati dezinfekcijom ovih površina sa 62-71% etanolom, domestosom, varikinom (0,5% :50), 0,5% vodonik peroksidom ili 0,1% natrijum-hloritom u toku jednog minuta.