„Delta soj daje drugačije simptome, vakcine štite“

Zdravlje 02. jul. 202111:01
Podeli:
ljudi sa maskama
Foto: Oleg Elkov / Alamy / Alamy / Profimedia

Članica Kriznog štaba, virusološkinja Tanja Jovanović kaže da je delta varijanta koronavirusa, koja je zvanično potvrđena u Srbiji, zaraznija i da daje drugačije simptome od prethodnih sojeva virusa.

Jovanović je, gostujući u Dnevniku RTS, objasnila da je delta varijanta zaraznija, lakše se širi, a napada i mlađe osobe, daje kliničku sliku koja je nešto malo izmenjena u odnosu na prethodne sojeve.

„Obično kod mlađih daje sliku vrlo teške prehlade, ne mora biti simptoma gubljenja mirisa i ukusa, ali može dovesti do teške forme koja zahteva hospitalizaciju”, navela je Jovanović, ističući da se kao simptomi javljaju kijavica, bol u grlu, glavobolja.

Kako kaže, specifično je to da je delta varijanta otpornija na više temperature u odnosu na druge varijante i da pogađa mladu populaciju.

„Pretpostavljam da će Krizni štab uzeti u razmatranje aspekte novog soja i da će doći do revizije epidemioloških mera. One su sve vreme na snazi i važno je poštovanje tih mera”, poručila je Jovanović.

Navela je da su sve vakcine registrovane u Srbiji vrlo efikasne i pružaju vrlo visoku zaštitu od oboljevanja od novog soja koronavirusa. „Od 60 do 80 odsto štite od zaražavanja”, kaže Jovanović.

Pročitajte još:

Podsetivši da osobe iz Srbije kod kojih je detektovan delta soj nisu vakcinisane, ona je apelovala na ljude koji putuju da se vakcinišu se kako ne bi imali probleme i kako u našu zemlju ne bi unosili novu varijantu virusa.

Jovanović rekla je delta soj koronavirusa u Srbiji potvrđen kod dve osobe koje su u okviru jedne grupe od 20 planinara boravili u Rusiji i vratili se u Srbiju.

Dodala je da će i ostali putnici biti testirani kako bi se sprečilo dalje širenje virusa.

Prema njenim rečima, oni su po povratku ispoljilji simptome korona virusa, a njihovi nalazi analizirani su u Veterinarskom specijalističkom institutu u Kraljevu.

Mladić je, navodi, razvio nešto težu kliničku sliku u odnosu na drugu osobu, što je bilo za očekivati jer je gojazna osoba.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram