nove mere
Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Koronavirus nas je naučio da ne moramo da kijamo da bismo nekome preneli bolest, ali mnogi su, možda prerano, pozitivan test na antitela shvatili kao garanciju da ne mogu da dobiju niti da prenesu drugome virus.

Novo istraživanje sugeriše da su osobe pozitivne na kovid-19 najzaraznije u prvih pet dana nakon što razviju simptome, međutim, šta je s onima koji su već preležali koronu ili nisu imali simptome, a pozitivni su na antitela?

„Posle kovida 19 virus može da bude prisutan još izvesno kratko vreme. Međutim, rekonvalescent koji nema klice je najbezbednija osoba za druženje bar nekoliko meseci, a po pravilu i znatno duže“, rekao je epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović u nedavnom razgovoru za portal Nova.rs.

Pročitajte još:

Ipak, i dalje treba biti oprezan. Kad je test pozitivan na IgG antitela to znači da se telo bori ili se već izborilo s infekcijom. Za mnoge viruse kad razviješ IgG antitela, više ne možeš da budeš prenosilac, jer antitela napadaju i deaktiviraju virus. Međutim kovid 19 je nov, specifičan po mnogo čemu, tako da je potrebno još istraživanja da bi se proverilo da li to važi i za njega, ističe se na sajtu globalne farmaceutske kompanije Abbott u tekstu koji sabira sva trenutna znanja struke o antitelima i koroni.

Ako je test pozitivan na IgM antitela za koronavirus, to obično znači da ste nedavno zaraženi, jer je IgM obično prvo antitelo koje telo proizvodi za borbu i kontrolu virusa, i generalno ostaje u krvi tri do osam nedelja. Kakvi god bili rezultati, bitno je da i dalje poštujete mere, napomenuto je.

#related-news_0

Celu stvar komplikuju i pitanja u vezi sa time koliko dugo se antitela zadržavaju. Posle preležanog koronavirusa, antitela mogu da se zadrže u organizmu od šest meseci do godinu dana, utvrdili su istraživači Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) u Beogradu. Ipak, neki ljudi su negativne rezultate testova na antitela dobijali gotovo odmah pošto su se pridigli iz bolničke postelje, a prema nekim istraživanjima antitela na koronu opadaju u roku od samo dva-tri meseca.

Imunolog Borislav Kamenov podsetio je u Novom danu da antitela na koronavirus koja građani imaju ne znače i da su imuni na razboljevanje od kovida, i da postoje brojni sučajevi koji su pokazali da se osobe, uprkos tome što su preležale zarazu – ponovo razbole.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram