kovid ambulanta koronavirus Foto: Vesna Lalić/Nova.rs
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Osobe pozitivne na kovid-19 najverovatnije će biti najzaraznije u prvih pet dana nakon što razviju simptome, potvrđuje novo istraživanje, ističući potrebu za brzom izolacijom.

Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu „Lancet“ takođe ukazuje na to da asimptomatske osobe mogu brže da uklone virus iz svog tela i mogu da budu zarazne kraće vreme.

U prvom pregledu te vrste istraživači su analizirali podatke iz 98 prethodnih studija o prenosu infekcije koronavirusom. Istraživači su uporedili svoja otkrića o kovidu-19 sa dva druga soja koronavirusa kako bi bolje razumeli zašto se kovid-19 tako brzo širio.

Pročitajte još:

Otkrili su da virusno opterećenje, odnosno količina virusa otkrivena u telu kroz različite faze infekcije SARS-CoV-2,  doseže vrhunac u gornjim disajnim putevima rano u toku bolesti, između pojave simptoma i petog dana.

To je značajno jer se smatra da je virus u gornjim disajnim putevima glavni izvor prenosa.

Poređenja radi, virusno opterećenje za dva druga soja koronavirusa, SARS-CoV i MERS-CoV, dostiže vrhunac kasnije, između 10 i 14 dana, odnosno 7 i 10 dana, pružajući više vremena za prepoznavanje simptoma, prenosi HuffPost.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram