Migrene su mnogo gore od običnih glavobolja, a novo istraživanje povezuje ih sa ishranom.

U studiji koju je objavio časopis Nutritional Neuroscience, prvo je otkriveno da su 1.838 od 8.953 učesnika, koji su bili uključeni u Nacionalnu anketu o zdravlju i ishrani od 1999. do 2004. godine, bili ljudi koji su patili od migrena.

Uzimajući u obzir potencijalne uzroke ove boljke, autori studije analizirali su dostupne podatke kako bi pronašli vezu između ishrane i slučajeva teških glavobolja kao i migrena.

Nalazi su pokazali da su blaga, umerena i teška neuhranjenost povezani sa učesnicima studije koji su češće imali intenzivnije glavobolje.

Pročitajte još:

Autori studije takođe su primetili da u ishrani osoba koje pate od teške glavobolje i migrene obično nedostaju vitamini i hranljive materije kao što su dijetalna vlakna, riboflavin, selen, kalijum i magnezijum, kao i vitamin A, vitamin B6, vitamin B12 , vitamin C i vitamin K. S druge strane, iste osobe su pile više kafe i konzumirale više teobromina, koji se nalazi u čokoladi.

Tim istraživača zaključio je da je ovakva ishrana povezana sa učestalim i intenzivnim migrenama.

„Ne iznenađuje me otkriće da je neuhranjenost povezana sa migrenama“, rekao je dr Sidni Grin za Eat This, Not That, a dr Katarina Bajec odgovara na još neka pitanja.

***

Bonus video: Dr Katarina Bajec: Da li postoji sezonsko opadanje kose?

Komentari

Svi komentari (0)