Čudna bolest otkrivena na jednom od najlepših grčkih ostrva

Zdravlje 27. avg 202209:11
Podeli:
Naksos
Naksos; Foto: - / ImageSource / Profimedia

Po Naksosu i nosi ime.

Bolest Naksosa je poseban oblik aritmogene displazije desne komore (ARVD), nasledna bolest srca, koja ime nosi po jednom od najlepših grčkih ostrva. Prvi su je otkrili i opisali dr Nikos Protovotarios i dr Adalena Cacopolu upravo na osnovu slučajeva koji su se javljali Naksosu, ostrvu po kojem je bolest ponela ime, a predstavljena je 1986. u British Heart Journalu.

Doktor je primetio da kod nekih od njegovih pacijenata dve patologije naizgled nezavisne, ali ipak nesumnjivo povezane. S jedne strane, ektodermna displazija se manifestovala u vidu zadebljanja kože na rukama i tabanima, kao i „vunastom“ dlakom. S druge strane, bile su prisutne srčane anomalije, piše Orphanet Journal of Rare Diseases.

Pročitajte još:

Ne javlja se ova bolest samo na Naksosu, Wikipedia prenosi da se ovaj sindrom javlja kod jednog na 1000 ljudi s grčkih ostrva.

Osim karakterističnih zadebljanja šaka i stopala, te guste, kovrdžave kose, česti simptomi su aritmija, nagla ubrzanja otkucaja srca, rascep gornje usne, pojačano znojenje, proređivanje kose na temenu, vrtoglavica. Ipak, dešava se i da srce samo iznenada stane, što dovodi do smrti u roku od sat vremena, ističe National Center for Advancing Translational Sciences (NCATS).

***
Bonus video: Korčula – biser Jadrana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar