grip prehlada
Foto: MICHAEL DONNE / Sciencephoto / Profimedia, Nova.rs

Koja je razlika između prehlade i gripa?

Grip i obična prehlada su zarazne respiratorne bolesti, ali su uzrokovane različitim virusima. Grip izazivaju samo virusi gripa, dok prehlada može biti uzrokovana brojnim različitim virusima, uključujući rinoviruse i druge sezonske viruse.

Pošto grip i prehlada imaju slične simptome, može biti teško napraviti razliku između njih samo na osnovu simptoma.

Ipak, Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izdvajaju simptome koji karakterišu i jedno i drugo stanje.

Grafika: Nova.rs/Shutterstock

Generalno, grip je gori od obične prehlade, a simptomi su obično intenzivniji i počinju naglo. Prehlada je obično blaža od gripa. Prehlađenim osobama češće curi nos ili je zapušen nego onima koji imaju grip. Prehlada obično ne dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su upala pluća, bakterijske infekcije ili hospitalizacija. S druge strane, grip može imati ozbiljne komplikacije.

Pročitajte još:

Simptomi gripa mogu da budu groznica ili drhtavica, kašalj, bol u grlu, curenje ili začepljen nos, bolovi u mišićima ili telu, glavobolju i umor.

Simptomi prehlade su obično blaži od simptoma gripa i oni uglavnom ne dovode do ozbiljnih zdravstvenih problema, a simptom koji uglavnom razlikuje prehladu od gripa je curenje nosa, odnosno zapušen nos.

BONUS VIDEO: Dr Bajec: Koja je tajna otopornosti na koronu?

Komentari

Svi komentari (0)