Biohemičarka objasnila uzrok moždanog udara posle vakcine

Podeli:
Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Nuspojave posle vakcine jesu moguće, ali dosadašnji podaci pokazuju da su one vrlo retke i uglavnom bezopasne, posebno u poređenju s posledicama kovida. Ipak, svakakve informacije dolaze do nas, pa neki pomisle da su stari nelečeni zdravstveni problemi posledica tek primljene vakcine protiv korone.

„Čovek je doživeo moždani udar posle primljene prve doze vakcine. Sada veruje da je moždani udar posledica primljene vakcine i neće da primi drugu dozu“, navela je nedavno na Fejsbuku biohemičarka Sanja Vujčić.

Zato je ona pokušala da objasni šta se krije iza tog slučaja. Objavu Sanje Vujčić prenosimo u celosti.

Pročitajte još:

„Ne postoji nijedna studija koja povezuje vakcinaciju i moždani udar kao posledicu primljene bilo koje doze vakcine.

Isti taj čovek tvrdi da je bio potpuno zdrav.

Iz razgovora saznajem da je nekoliko dana pre moždanog udara krvni pritisak bio 190 mmHg (’gornj’). To u medicini ima svoj naziv – hipertenzivna kriza, i lečen je lekom koji nema veze sa trenutnim preporukama za farmakoterapiju hipertenzivne krize (za upućenije – s vremena na vreme blokator kalcijumskog kanala).

Saznajem i da je u decembru imao koronu (CRP > 100) i da se žali neko vreme na bolove u grudima.

Isti taj čovek ništa od navedenog ne povezuje s preležanim moždanim udarom. Postoji toliko studija, da im se ne zna broj više, koje hipertenziju, pogotovo nelečenu ili loše lečenu, nalaze kao najvažniji faktor rizika za kardiovaskularne događaje (srčani udar i moždani udar). Sve veći broj studija povezuje i koronu kao pokretač brojnih kardiovaskularnih problema.

Može li neko da mi objasni ovaj fenomen?

Inače, hipertenzivna kriza se definiše kao krvni pritisak veći od 180 mmHg – ’gornji’ ili 120 mmHg ’donji’ i životno je ugrožavajuće stanje koje zahteva agresivnu farmakoterapiju ODMAH. Pod tolikim porastom pritiska u cirkulaciji može stradati bilo koji vitalni organ. U slučaju da izmerite takav KP, odmah zovite hitnu pomoć i uzmite diuretik u međuvremenu! Ne bih da generalizujem, ali ukoliko ste u mogućnosti sve preglede kod doktora obavite privatno. Nažalost, za snimanje glave zbog rizika od moždanog udara se čeka taman toliko da pacijent može tri puta da umre do tad.“

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar