Čekaonica Foto:Nova.rs

Postinfektivni kašalj je veoma čest i nastaje upale i sluzi uzrokovane infekcijom. Može li ovaj uporni kašalj da prođe sam bez terapije?

Kašljem više od mesec dana i nikako da prođe – koliko ste puta u poslednje vreme čuli tu rečenicu? Ispostavlja se da mnoge muči uporni kašalj i nedeljama nakon što su se oporavili od prehlade i nakon što su prošli ostali simptomi. Da sve bude gore, taj kašalj može trajati između tri do osam nedelja.

Zašto kašalj traje nakon infekcije

Doktor Omid Mehdizadeh, otorinolaringolog u Zdravstvenom centru Providence Saint John’s u Santa Moniki u Kaliforniji, kaže da postinfektivni kašalj može da se javi nakon što imate infekciju respiratornog trakta uzrokovane virusom, kao što je obična prehlada.

„Postinfektivni kašalj je obično posledica povećane upale respiratornog sistema, uključujući nos, grlo, pluća“, objasnio je Mehdizadeh.

Ova upala može uzrokovati povećanu osetljivost bronhija i povećanu proizvodnju sluzi, dok istovremeno smanjuje čišćenje sluzi. UCLA Health napominje da zapaljenje može izazvati oticanje disajnih puteva, dok lučenje sluzi može iritirati grlo i glasne žice. Oba ta faktora mogu doprineti postinfektivnom kašlju.

Šta učiniti ako imate postinfektivni kašalj

Dr Šantel Stračan iz medicinskog centra Irving Univerziteta Kolumbija rekla je da se o produženom kašlju posebno govori od pandemije korone, ali da obično nema razloga za brigu, iako smeta.

„Uobičajeni tretmani mogu pomoći kod ovog kašlja. To su lekovi za kašalj koji se dobijaju u apoteci bez recepta ili pastile.“

Doktorka kaže i da nema potrebe za antibioticima kod postinfektivnog kašlja.

Istraživanja pokazuju da ovaj kašalj jednostavno prođe vremenom bez lekova, piše HealthLine.

Pročitajte još:

Kako znati da li je vaš kašalj nešto ozbiljnije

Mehdizadeh je rekao da je jedan od načina da se razlikuje postinfektivni kašalj od nečeg ozbiljnijeg to što je – suv.

„S druge strane, produktivni kašalj koji prati kratak dah ili bol u grudima treba da se prati pomno. Drugi simptomi koji bi trebalo da se provere kod lekara su i krv u sluzokoži, otežano gutanje, bol, groznica, otežano disanje i bučno disanje“, rekao je Mehdizadeh.

Stručnjaci napominju da takvi simptomi traže snimanje pluća.

Kašalj koji traje duže od osam nedelja takođe je potencijalni pokazatelj problema jer onda prelazi u hronični kašalj.

Zaključak

Kašalj nakon respiratorne infekcije kao što je obična prehlada je prilično čest i nastaje zbog upale i otoka u disajnim putevima. Simptomi bi trebalo da nestanu nakon otprilike tri do osam nedelja, obično bez lekova. Međutim, ako simptomi traju duže od osam nedelja ili imate druge simptome kao što su produktivni kašalj, krvava sluz, kratak dah, bol u grudima, groznica ili problemi sa gutanjem, trebalo bi da posetite lekara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare